Το απόγευμα θα συνεδριάσει η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να πάρει θέση στα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι και πριν από λίγα εικοσιτετράωρα παρακολουθούσαν τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στο κόμμα χωρίς να έχουν τοποθετηθεί.

Τα όσα συνέβησαν ωστόσο μετά τις διαγραφές των στελεχών της «Ομπρέλας» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίησαν την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, με τη λογική ότι ο νέος πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίζει τις κατασχέσεις με ψυχαραιμία.

*Διαβάστε εδώ: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται και ο Τσίπρας σιωπά - Γιατί δεν παίρνει θέση ο πρώην πρόεδρος του κόμματος


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε σοβαρότατη κρίση»

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος με κοινή τους δήλωση ανέφεραν χθες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση -απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν- να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο. Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Γι' αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί.

Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό, που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας, με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».

Η πλευρά Αχτσιόγλου, όπως φαίνεται από την τοποθέτηση των τριών στελεχών, επιθυμεί το συνέδριο να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί αλλιώς θα τους προλάβουν οι εξελίξεις.

«Τελικά και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θέλουν το ίδιο πράγμα», επισημαίνουν στελέχη της ομάδας αυτής. «Δηλαδή τη διάσπαση».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν παράλληλα ότι «δεν μπορείς να διαγράφεις τον πρώην γραμματέα του κόμματος σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Η πλευρά Αχτσιόγλου εμφανίζεται πάντως να διαχωρίζει τον Δημήτρη Βίτσα από τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Νίκο Φίλη, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις τους είναι προβληματικές.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Παραπέμπουν, μάλιστα, στην κοινή δήλωση, λέγοντας ότι η λέξη «ενότητα» υπάρχει τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στο κείμενο.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν την «Ομπρέλα» στο νέο εγχείρημα, απαντούν ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το σενάριο αυτό δεν προκρίνεται. «Όμως, έτσι όπως πάνε τα πράγματα καθημερινά, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος», προσθέτουν.


Στέφανος Κασσελάκης: Συγκάλεσε για αύριο την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε για αύριο την Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, όπως είναι γνωστό, μετέχουν οι δύο γραμματείς, δηλαδή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βσιλειάδης, η γραμματέας της Κ.Ο., Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Στην συνεδρίαση αυτή θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών.

Την ίδια ώρα, αποφασισμένα να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα εμφανίζονται τα στελέχη της «Ομπρέλας» που διαγράφηκαν προχθές το βράδυ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αλήθεια είναι ότι δεν περίμεναν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα ακολουθούσε τέτοιο δρόμο.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Δημήτρης Βίτσας εμφανίστηκαν, χθες λίγες ώρες μετά την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να χρησιμοποιούν σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ άφησαν σαφείς αιχμές και εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι επιχείρησαν, αλλά όχι με επιτυχία, να ανασκευάσουν τα σενάρια που τους θέλουν να προχωρούν στη δημιουργία νέου κομματικού φορέα.

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ισχυρίζονται ότι πρόθεσή τους είναι να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που κάνουν, ώστε οι ψηφοφόροι να μετακινηθούν προς το νέο κόμμα.

Πάντως, αίσθηση δημιούργησε χθες η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν τρολ τα οποία επιτίθεντο εναντίον όσων ασκούσαν κριτική στον πρώην πρόεδρο. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε την παρέμβασή του για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.