Στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυνητικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στο Μεσανατολικό, είτε αυτές αφορούν το γεωπολιτικό πεδίο και το Μεταναστευτικό είτε την οικονομία.

Είναι σαφές ότι το διεθνές περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους για την ευστάθεια των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς η πληγή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει ακόμη ανοιχτή -το ίδιο και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ακρίβεια-, παρά τα διεθνή εύσημα που εξακολουθεί να αποσπά η ελληνική οικονομία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, ιδίως αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της ακρίβειας, είτε αυτή εκδηλώνεται στο ράφι του σουπερμάρκετ είτε αφορά την ενέργεια, καθώς ο πρωθυπουργός αναγνώρισε και μέσω της πρόσφατης συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τις εισαγόμενες εν πολλοίς ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων ως τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ελληνικών νοικοκυριών και κατ’ επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης.

Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» αναφέρουν πως και την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στην πρωθυπουργική έδρα με τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες -δημοσιονομικές και όχι μόνο- συνέχισης κάποιας μορφής στήριξης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά την 1/1/2024.

Με το δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα υπαγορεύει τερματισμό της οριζόντιας οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών έναντι των «τσιμπημένων» τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από τις αρχές του έτους, στην κυβέρνηση βάζουν κάτω τα δεδομένα προκειμένου να μη μείνουν αβοήθητοι όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Φόρμουλα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας 

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου - υπουργείο Οικονομικών - υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται τη φόρμουλα μίας πιο στοχευμένης οικονομικής στήριξης, βασιζόμενης ως επί το πλείστον σε οικογενειακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια.

Και μολονότι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, η άσκηση είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Έτερη κυβερνητική πηγή επιμένει πως η εικόνα στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι πραγματικά καθοριστική για το εύρος της στήριξης, αλλά και την περίμετρο των δικαιούχων που αυτή θα αφορά, καθώς θα πρέπει μεταξύ άλλων να προσμετρηθούν διάφοροι παράγοντες, όπως η δεδομένη υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς και το ύψος του κονδυλίου που θα απαιτηθεί για το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στους πλέον ευάλωτους, που αναμένεται να δοθεί προς στο τέλος του έτους.

Και εφεδρείες 

Παραμένει, εξάλλου, εν πλήρη ισχύι το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές εφεδρείες με την επισήμανση, πάντως, να μη χρειαστεί αυτές να δαπανηθούν εξολοκλήρου. Στο κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζονται έντονα και για την ακρίβεια στο ράφι. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν το εν λόγω πρόβλημα αλλά και να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατόν το φαινόμενο τα ίδια προϊόντα να εμφανίζουν αυξημένη τιμή στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» στην κυβέρνηση επιδιώκουν να εντάξουν στην ετικέτα του 5% ακόμη περισσότερα προϊόντα, ενώ είναι βέβαιο πως οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα είναι εξονυχιστικοί.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή