''Η Ελλάδα με συστηματικό και πιεστικό τρόπο τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επιτύχει τον εθνικό στόχο για οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στο μουσείο της Ακρόπολης'', δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι το Βρετανικό Μουσείο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις κλοπές, έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση.


Λίνα Μενδώνη: Η Βασιλίσσης Όλγας δεν θα ξαναγίνει δρόμος

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας, η Λίνα Μενδώνη ξεκαθάρισε πως δεν θα ξαναγίνει δρόμος, καθώς έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα και δεν επιτρέπεται να βάλουμε από πάνω ασφαλτοτάπητα.

Ακόμη, σημείωσε ότι τα προβλήματα της Αθήνας δεν συνοψίζονται στον συγκεκριμένο δρόμο.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε επίσης πως η δημιουργία ενός πεζοδρόμου είναι ένα σχέδιο που συζητείται από τη δεκαετία του '90, ενώ σημείωσε πως η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ. από το 2000.

*Διαβάστε εδώ: Ο Χάρης Δούκας απαντά στη Λίνα Μενδώνη - Έξι ερωτήματα για τη Βασιλίσσης Όλγας


Ολόκληρη η συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη στα Παραπολιτικά 90,1

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για τις εξελίξεις στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας, και αναφέρομαι στις κλοπές από τους ίδιους τους εντεταλμένους για τη φύλαξη και προστασία των εκθεμάτων, έχει βρεθεί σε δυσχερή θέση, από εκεί και πέρα ο κάθε φορέας και η κάθε πλευρά κάνει τις δικές της τοποθετήσεις. Θα φανούν τα πράγματα».

«Μας επιτρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι το γεγονός που δεν αφορά μόνο το βρετανικό μουσείο, αφορά το θέμα γενικά της επανόδου των γλυπτών στην Ελλάδα, το ότι έχει διαμορφωθεί πλέον ένα ευρύτερα διεθνές θετικό κλίμα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα της Λεωφόρου της Βασιλίσσης Όλγας, επισήμανε: «Η δημιουργία ενός πεζοδρόμου ή ενός δρόμου ήπιας κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Όλγας είναι ένα σχέδιο το οποίο συζητείται από τη δεκαετία του ’90. Ήταν μέσα στις βασικές παραδοχές της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας ένα μέρος της οποίας υλοποιήθηκε προ των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Δεν θα απαντήσω στον κ. Δούκα για θέματα εργολαβίας που αφορούν τον δήμο, τον παραπέμπω στον κ. Μπακογιάννη, εγώ μένω στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Η εργολαβία ξεκίνησε αρχές Μαΐου, καθώς τα έργα είναι σε εξέλιξη στη Βασιλίσσης Όλγας, συνέβη αυτό που συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές των ιστορικών κέντρων των ελληνικών πόλεων. Όταν ξεκίνησε η εργολαβία και ενώ ήταν σε εξέλιξη τον Ιούλιο και ήταν στη φάση της εργασίας για τη θεμελίωση της περίφραξης άρχισαν να αποκαλύπτονται αρχαιότητες.

Στην περιοχή που βρισκόμαστε είναι δεδομένο ότι θα βρεθούν αρχαιότητες και μάλιστα όταν από τον 19ο αιώνα, την περίοδο 1872-1874 είχαν στα ίδια περίπου σημεία αποκαλυφθεί σε ανασκαφές οικοδομήματα των αυτοκρατορικών χρόνων. Εδώ με το που βγαίνει το οδόστρωμα ακριβώς από κάτω αρχίζουν να αποκαλύπτονται τα οικοδομήματα τα οποία, σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ανήκουν στα ίδια οικοδομήματα που είχαν ανασκαφεί τον 19ο αιώνα.

Καταλαβαίνετε ότι η διαδικασία είναι αργή, καθώς πρέπει να συσχετιστούν τα διάφορα δεδομένα. Πρόκειται για σημαντικά οικοδομήματα, για βίλες της ρωμαϊκής ελίτ, πιθανότατα της εποχής του Ανδριανού. Είναι πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία δεν επιτρέπουν να καταχωθούν. Έτσι όπως την ξέραμε τη Βασιλίσσης Όλγας, είναι τέτοια τα ευρήματα που δεν επιτρέπουν να βάλουμε από πάνω ασφαλτοτάπητα», συμπλήρωσε η Λίνα Μενδώνη.