Νέα διπλωματικά ανοίγματα επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν μέσω της εξελισσόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή μετά την εισβολή της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, αποφάσισε να μην πάρει η χώρα μας τη θέση του θεατή των εξελίξεων, αλλά να αναλάβει ενεργό ρόλο και να επιδιώξει να αναγνωριστεί ως υπολογίσιμη τοπική και περιφερειακή δύναμη, με παρεμβατική φωνή.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι συνομιλίες που είχε τηλεφωνικά με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής (Ισραήλ, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) και εν συνεχεία η επίσκεψή του στο Κάιρο και στην Ιερουσαλήμ και, φυσικά, η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Την προσεχή Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Κίνα, για να επισκεφθεί τη Διεθνή Εκθεση της Σανγκάης (China International Import Expo), με στόχο τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών δεσμών των δύο χωρών και την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων και κεφαλαίων στη χώρα μας. Ωστόσο, στο πρόγραμμα είναι και η μετάβασή του στο Πεκίνο την επομένη ημέρα και η ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ. Εφόσον η διμερής συνάντηση πραγματοποιηθεί, θα είναι μία από τις πρώτες του προέδρου της Κίνας με ηγέτη δυτικής χώρας μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες.

Οι διπλωματικές επαφές δεν σταματούν εκεί: Λίγο αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, με τον οποίο υπάρχει μια συναντίληψη στις βασικές θέσεις γύρω από την εξελισσόμενη μεγάλη ένταση στη Μέση Ανατολή. Οπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια στρατηγική σχέση, την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπολογίζει και τιμά, και ταυτόχρονα «είμαστε συνεπείς και συνομιλούμε με όλες τις χώρες», όπως τονίζουν. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες της Δύσης που έχει επισκεφθεί και την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχει εξαρχής παρουσιάσει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη εξόδου από την πολεμική κρίση.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει προτείνει επισήμως ένα πλάνο τεσσάρων σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Συγκεκριμένα, πρότεινε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και όσα είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση διάρκειας περίπου 45 λεπτών που είχαν στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Δευτέρα, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει έμφαση μεταξύ άλλων στην ανάγκη προστασίας του άμαχου πληθυσμού και στην ανάγκη να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ηταν μια επίσκεψη στήριξης στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, και επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να συνεχίσει να διαδραματίζει η χώρα μας έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όπως επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», και να ασκεί σταθερά μια εξωτερική πολιτική αρχών, όπως τόνισε στο ίδιο φόρουμ ο κ. Γεραπετρίτης. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, η προστασία των αμάχων, η επίκληση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ειρηνική επίλυση των διαφορών εντάσσονται ακριβώς κάτω από αυτή την «ομπρέλα» και αυτή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διεθνείς συναντήσεις και επαφές του το επόμενο διάστημα, μέσα στην πολύ κρίσιμη αυτή περίοδο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»