Σχέδιο αποδόµησης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσµου και να στραφεί προς τον νέο κοµµατικό φορέα που θα φτιάξει η «Οµπρέλα», βλέπουν τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, πίσω από τη σφοδρή επίθεση του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Φίλη και του ∆ηµήτρη Βίτσα εναντίον της Κουµουνδούρου, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Οπως µάλιστα λένε χαρακτηριστικά πηγές της Κουµουνδούρου, τα στελέχη αυτά κινούνται και µε τη λογική της «καµένης γης», για να προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Οι µάχες ανάµεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα είναι πλέον καθηµερινές και τα όσα ακούγονται δηµοσίως σοκάρουν ακόµα και τους πιο καλόπιστους πολίτες που είχαν συστρατευθεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί µιλούν για πραγµατικό µίσος, για εµπάθεια και για απωθηµένα χρόνων, που βγαίνουν µε αφορµή την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Τι λένε οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς στην πραγµατικότητα δεν γνωρίζει πότε και πώς θα λήξει αυτός ο πόλεµος, το σίγουρο πάντως είναι ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µετά από αυτόν τον εµφύλιο θα είναι αποδεκατισµένο, χωρίς ταυτότητα και µε έναν προβληµατικό τίτλο. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα συγκεκριµένα στελέχη επιθυµούν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δηµιουργία ενός νέου κόµµατος, µε το οποίο θα κατέβουν στις εκλογές. 

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι τώρα αποκαλύπτονται οι πραγµατικές προθέσεις τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ξεκινούν από προσωπικά κίνητρα και απωθηµένα και φτάνουν µέχρι και τις ιδεολογικές διαφωνίες µε τον Στέφανο Κασσελάκη.  Κάνουν λόγο για πρωτοφανή εµπάθεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, χωρίς στην πραγµατικότητα να ξέρουν τις σκέψεις και τις απόψεις του. «∆εν µπορεί µε αφορµή µία αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΒ να διαλύεται το κόµµα.

Οσοι έχουν άλλες απόψεις θα µπορούσαν µέσα στα όργανα να συζητήσουν τις ενστάσεις τους και όχι να αναζητούν στασίδι σε όλες τις πρωινές εκποµπές, προκειµένου να διαβάλουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που κόπτονται για το κόµµα στην πραγµατικότητα το χρησιµοποιούν µε τον χειρότερο τρόπο», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Κουµουνδούρου. Προσθέτουν µάλιστα ότι όλα αυτά γίνονται καθώς κάποια από τα στελέχη της «Οµπρέλας» προσδοκούσαν ότι µετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα θα µπορούσαν να ελέγξουν το κόµµα και, αντί γι’ αυτό, βρέθηκαν απέναντι σε νέα δεδοµένα, τα οποία δεν µπορούν να ελέγξουν. «Ακόµη δεν έχουν καταλάβει γιατί βγήκε ο Στέφανος Κασσελάκης πρόεδρος του κόµµατος», επισηµαίνουν στελέχη της νέας προεδρικής οµάδας. ∆εν µπορούν να καταλάβουν ότι αυτούς καταψήφισαν όσοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες. Ακριβώς αυτό δεν ήθελαν.

Την τοξικότητα που έβγαζαν εδώ και χρόνια απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και βγάζουν τώρα απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαχωρίζουν αυτά τα στελέχη από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Βούτση, λέγοντας ότι και αυτοί µπορεί να ασκούν κριτική, κινούνται ωστόσο πάνω σε µια ιδεολογική πλατφόρµα, ενώ δεν χρησιµοποιούν χαρακτηρισµούς και υποτιµητικές εκφράσεις απέναντι στον νέο πρόεδρο.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα υποχωρήσει»

Λένε ακόµα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πρόκειται να υποχωρήσει για κανέναν λόγο. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι ο νέος πρόεδρος ίσως να µην έπρεπε να προχωρήσει τη συγκεκριµένη στιγµή στην παραποµπή σε διαγραφή των τριών στελεχών, από τη στιγµή που εµφανίζονται έτοιµοι να προχωρήσουν στη δηµιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα. Προσθέτουν ωστόσο ότι τώρα δεν υπάρχει δρόµος γυρισµού. 

Τι υποστηρίζουν τα στελέχη της «Ομπρέλας»

Τα στελέχη της «Οµπρέλας», από την άλλη, υποστηρίζουν ότι η παραποµπή τους σε διαγραφή έκανε πολύ κακό στον νέο πρόεδρο, καθώς υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόµµατος από αυτή την κίνηση. Λένε ακόµα ότι πολύ σύντοµα θα αποκαλυφθεί ο ρόλος του νέου προέδρου, καθώς και το ποιοι βρίσκονται από πίσω του. Τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης αντιδρούν, εκτός των άλλων, απέναντι και στο νέο επιτελικό στρατηγείο του Στέφανου Κασσελάκη, αφού τον πρώτο λόγο εµφανίζονται να έχουν ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Επίσης, δεν µπορούν ακόµη να αποδεχθούν ότι ο ορκισµένος εχθρός τους από την οµάδα των προεδρικών, ο Νίκος Παππάς, έχει έναν νέο, αναβαθµισµένο ρόλο στο όλο σκηνικό. 

Ολα δείχνουν ωστόσο ότι τα στελέχη της «Οµπρέλας» θα κάνουν πράξη την απόφασή τους και θα προχωρήσουν στη δηµιουργία ενός νέου κοµµατικού φορέα, µε τον οποίο θα κατέβουν στις εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι παρασκηνιακά γίνονται επαφές µε στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς, προκειµένου να διαπιστωθεί πόσοι µπορούν να συστρατευθούν γύρω τους. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, υπήρξαν επαφές και µε τον Γιάνη Βαρουφάκη -χωρίς αποτέλεσµα- αλλά και µε στελέχη της ΛΑ.Ε. Ζητούµενο τη συγκεκριµένη στιγµή είναι να βρεθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας αυτής. Τα στελέχη της «Οµπρέλας» θα ήθελαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ή την Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι ωστόσο εµφανίζονται να µην επιθυµούν καµία εµπλοκή µε αυτό το εγχείρηµα. 

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις

Αλλες πηγές αποκαλύπτουν ότι προτάθηκε στον Πέτρο Κόκκαλη να ηγηθεί του νέου σχήµατος, αλλά ούτε αυτό το σενάριο προχώρησε, αν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να επιθυµεί να φτιάξει ένα δικό του κόµµα, µε το οποίο θα κατέβει όµως µόνο στις ευρωεκλογές, καθώς εδώ και καιρό έχει εκφράσει τον προβληµατισµό του για την κατάσταση στο κόµµα του.  Πηγές στελεχών της «Οµπρέλας» λένε, ωστόσο, ότι οποιαδήποτε κίνηση γίνει για δηµιουργία νέου πολιτικού φορέα θα έχει σχεδιαστεί πάρα πολύ καλά, προκειµένου να µην καταλήξει όπως η ΛΑ.Ε. Γι’ αυτό άλλωστε τη συγκεκριµένη περίοδο διενεργούνται δηµοσκοπήσεις για το εάν το ελληνικό πολιτικό σκηνικό αντέχει ακόµα ένα κόµµα µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Με βάση τα στοιχεία αυτά τα στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη διαδικασία δηµιουργίας του νέου κόµµατος θα πάρουν τις αποφάσεις τους.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά