Εν µέσω ακόµα µίας δύσκολης συγκυρίας στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και στον απόηχο των µηνυµάτων του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα οποία ο ίδιος αποκρυπτογράφησε από την πρώτη στιγµή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του «βάζουν γκάζια» στους υπουργούς και τους υφυπουργούς για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων µέχρι τα τέλη της χρονιάς και την άµεση διόρθωση των κακώς κειµένων.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρα τον τόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συµβουλίου, ενώ σε ανάλογο µήκος κύµατος κινούνται τόσο οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις του µε τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι κατευθύνσεις που δίνει σε επίπεδο καθηµερινότητας το Μέγαρο Μαξίµου.

Το μέτωπο της ακρίβειας

Σε αυτή τη φάση, οι προτεραιότητες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος συνοψίζονται σε 5 µεγάλα ορόσηµα, γύρω από τα οποία δροµολογούνται µια σειρά παράπλευρων δράσεων. Το µεγαλύτερο εξ αυτών, µε φόντο και τις απροσδιόριστες για την ώρα συνέπειες της κρίσης στη Μ. Ανατολή, είναι η αντιµετώπιση της ακρίβειας και η πρόληψη για τυχόν επιδείνωση σε µια σειρά µετώπων, µε πρώτο και σηµαντικότερο το κόστος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, άπαντες ποντάρουν στη συνέχιση των αποτελεσµατικών ελέγχων σε ό,τι αφορά τα φαινόµενα αισχροκέρδειας (στα πρότυπα της αποτελεσµατικής διαχείρισης των προηγούµενων µηνών), καθώς και στην παρέµβαση του υπουργείου Ανάπτυξης, υπό τον Κ. Σκρέκα, για την πρωτοβουλία περί µόνιµων µειώσεων τιµών σε ορίζοντα έξι µηνών, η οποία στην αρχική της εκδοχή περιλαµβάνει 233 προϊόντα. Στόχος είναι οι 500 κωδικοί από τις αµέσως επόµενες εβδοµάδες.

Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί ήδη το πλάνο για την επιδότηση του ρεύµατος για τον Νοέµβριο, συζητείται ανοιχτά η δυνατότητα για αντίστοιχα µέτρα και για το νέο έτος, ενώ από την κυβέρνηση διαµηνύουν ήδη ότι εξαντλήθηκαν τα περιθώρια ενίσχυσης για το πετρέλαιο θέρµανσης. ∆εν θα πρέπει, δε, να λησµονείται ότι όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, το θέµα της παροχής βοήθειας στους ευάλωτους συνιστά µια δυναµική διαδικασία, µε τις όποιες θετικές ειδήσεις να συνδέονται άµεσα µε τα δηµοσιονοµικά δεδοµένα.

Κρατική µηχανή

Το δεύτερο µεγάλο µέτωπο δεν είναι άλλο από την πρακτική εφαρµογή του νοµοσχεδίου της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραµέως, για τη στελέχωση των νοσοκοµείων και των δηµόσιων φορέων από πρόσωπα που θα πληρούν το προσοντολόγιο που καθιερώθηκε µε τις αντίστοιχες διατάξεις, προκειµένου να «τρέξουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα σχέδια για τη βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής µηχανής. Σηµειώνεται πως το Μαξίµου αποδίδει στη µεταρρύθµιση αυτή ανάλογη σηµασία µε το εγχείρηµα της ψηφιοποίησης του κράτους, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για το νέο µεγάλο στοίχηµα στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισµού της δηµόσιας διοίκησης.

Ενίσχυση

Πολύ ψηλά στην ατζέντα δεν θα µπορούσε να µη βρίσκεται και η πλέον εµφατική δέσµευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον εξορθολογισµό και την άρτια λειτουργία των εγχώριων υγειονοµικών δοµών.

Στην κορωνίδα των σχεδιασµών είναι αυτή την ώρα το κλείσιµο των εκκρεµοτήτων και η οµαλή προώθηση του θεσµού του «προσωπικού γιατρού» (το οποίο συναντά τις αντιδράσεις ενώσεων και φορέων), η κάλυψη των κενών που παρατηρείται στο ΕΣΥ σε συγκεκριµένες ειδικότητες, όπως παθολόγοι και αναισθησιολόγοι, καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων που έχουν δροµολογηθεί ως απόλυτες προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η αναπληρώτρια υπουργός, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία έχει αναλάβει εργολαβικά το κοµµάτι του «προσωπικού γιατρού», καλούνται να παρουσιάσουν άµεσα αποτελέσµατα και συγκεκριµένες λύσεις, δεδοµένης τόσο της κοινωνικής σηµασίας όσο και της πολιτικής διάστασης που έχουν λάβει τα θέµατα της Υγείας, κατόπιν των προεκλογικών τοποθετήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

∆υναµικοί χειρισµοί

Το τέταρτο µεγάλο ορόσηµο δεν είναι άλλο από την ασφάλεια, αλλά και τη συνολική διαχείριση των ζητηµάτων που αγγίζουν τις αρµοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πλέον, στο Μέγαρο Μαξίµου καθίστανται όλο και πιο δυνατές οι φωνές που ζητούν δυναµικούς χειρισµούς προς αυτή την κατεύθυνση στα πρότυπα του παρελθόντος, αφού τα φαινόµενα βίας και ανοµίας έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, µε την κριτική που ασκείται να είναι ιδιαίτερα έντονη.

Μεγαλύτερη έµφαση δίνεται στο κοµµάτι των Πανεπιστηµίων, όπου παρά τις παρεµβάσεις του προηγούµενου διαστήµατος οι εστίες ανοµίας και οι καταλήψεις εξακολουθούν να προβληµατίζουν τους κυβερνώντες και την εκπαιδευτική κοινότητα, στο µέτωπο της αθλητικής βίας, µε τα περιστατικά που ακολούθησαν τη δολοφονία του άτυχου φιλάθλου της ΑΕΚ από τους Κροάτες χούλιγκαν να µαρτυρούν πως δεν έχουν ενεργοποιηθεί όσο θα έπρεπε τα υπηρεσιακά ανακλαστικά, καθώς κι ένας νέος παράγοντας που εισήλθε στην εξίσωση και δεν είναι άλλος από τη διαχείριση της κίνησης που παρατηρείται στους δρόµους κυρίως της πρωτεύουσας από την αρχή του φθινοπώρου και έχει εγείρει ζητήµατα περί ανάγκης ανασχεδιασµού των παρεµβάσεων της Τροχαίας και των υπόλοιπων εµπλεκόµενων φορέων. Στο µικροσκόπιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόµου, του υφυπουργού, Κώστα Κατσφάδου, και των αρµόδιων Αρχών βρίσκονται τα καθηµερινά προβλήµατα που ανακύπτουν σε µεγάλους κόµβους, όπως ο Κηφισός, η Αττική Οδός, αλλά και οι βασικές αρτηρίες του αστικού κέντρου.

Πολιτική Προστασία

Τελευταίο, αλλά ίσως πιο σηµαντικό πεδίο, µε φόντο τον χειµώνα που έρχεται και την ανάγκη οµαλής συνεργασίας των αρµόδιων χαρτοφυλακίων, είναι η Πολιτική Προστασία µε την οχύρωση των περιοχών που θεωρούνται πιο ευάλωτες, σε συνδυασµό µε την προώθηση των απαραίτητων δοµικών έργων για την επαναφορά της Θεσσαλίας στην κανονικότητα.

H ατζέντα των επόµενων µηνών

  • Αντιµετώπιση της ακρίβειας και πρόληψη για το κόστος της ενέργειας, σε σχέση µε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
  • Εφαρµογή του νοµοσχεδίου για τη στελέχωση των νοσοκοµείων και των δηµόσιων φορέων από πρόσωπα που θα πληρούν το προσοντολόγιο
  • Εξορθολογισµός και άρτια λειτουργία των εγχώριων υγειονοµικών δοµών, µε αλλαγές και ενίσχυση προσωπικού
  • Μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και σχέδιο για αποφόρτιση του κυκλοφοριακού προβλήµατος
  • Οχύρωση περιοχών που απειλούνται από καιρικά φαινόµενα ενόψει χειµώνα και ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής