Για την Κίνα αναχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή, θα συναντήσει στο Πεκίνο τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Τζάο Λετζί. Πρόκειται για μια επίσκεψη υψηλής συμβολικής σημασίας, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι από τους πρώτους δυτικούς ηγέτες που θα έχει επαφές με το σύνολο της κινεζικής ηγεσίας, μετά τη φονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Το ταξίδι αυτό ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό και αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν ζητήματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Τον Μητσοτάκη θα συνοδεύει ο Χρήστος Σταϊκούρας, που θα υπογράψει Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας - Κίνας

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος θα συναντηθεί με τη διοίκηση της εταιρείας Yutong International Holding, η οποία έχει αναλάβει την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την Παρασκευή, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας - Κίνας, η οποία εντάσσεται στην Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ - Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.