Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητάει να κηρυχθεί αντισυνταγματική η διάταξη που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει εκείνους των οποίων τα τηλέφωνα παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Παράλληλα στρέφεται κατά της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Η αίτηση ακύρωσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, με την οποία ζητάει από τους συμβούλους Επικρατείας την ακύρωση της πράξης του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του να ενημερωθεί σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από την ΕΥΠ, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαος Αλιβιζάτος και Εμμανουήλ Βελεργάκης, τόνισαν ότι κ.  Ανδρουλάκης έχει ηθικό έννομο συμφέρον και παράλληλα συνταγματικό δικαίωμα για συνέχιση της δίκης αυτής μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (νόμου 5002/2022), καθώς το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών τον έχει μειώσει ηθικά, αφού κατείχε θέση ευρωβουλευτή και μεταγενέστερα αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χαρακτηριστικά τόνισαν πως δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώνει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να μην μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να έχει πρόσβαση και ενημέρωση για τα προσωπικά του δεδομένα.

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Κασσελάκη και Ανδρουλάκη: Αναβάλλεται για τη Δευτέρα (06/11)

Ο κ. Αλιβιζάτος επικαλέστηκε και παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2002 που αφορούσε απέλαση μέλους της Χαμάς όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε ζητήσει να δει τον φάκελο της υπόθεσης της ΕΥΠ. 

Αντίθετα, η συνήγορος της ΑΔΑΕ, αντιπρόεδρος του ΝΣΚ, Αθηνά Ελεφάντη, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα εννόμου συμφέροντος του κ. Ανδρουλάκη για συνέχιση της δίκης, μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν ο νέος νόμος 5002/2022 δεν αναφέρει ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του παλαιού καθεστώτος.

Η ΑΔΑΕ, τόνισε η κυρία Ελεφαντή, απλά εφήρμοσε τον νόμο και αρνήθηκε την πρόσβαση στον κ. Ανδρουλάκη. Για τον λόγο αυτόν ζητώ την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης του κ. Ανδρουλάκη, κατέληξε η συνήγορος της ΑΔΑΕ.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.