«Η κυβέρνηση κάνει μια συνολική παρέμβαση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Εκείνη και εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, κληθείς να σχολιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δύο πολυεθνικές, ο Γιώργος Κώτσηρας είπε πως η εκδίκαση πρέπει να πηγαίνει όσο πιο σύντομα γίνεται.

Ακόμη, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός έχει δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους απόδημους.

Ο Γιώργος Κώτσηρας χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή σύνθετη και σοβαρή που δημιουργεί αναταράξεις. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, η οποία –όπως ανέφερε- είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Η συνέντευξη του Γιώργου Κώτσηρα στα Παραπολιτικά 90,1:

Κληθείς να σχολιάσει το φορολογικό νομοσχέδιο

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Γίνεται μια συνολική φορολογική παρέμβαση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η οποία έχει κεντρικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Είναι μια γενικότερη πολιτική κατεύθυνση η οποία περιλαμβάνει πολλά μέτρα και όλοι μας πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διάφορους διαθέσιμους τρόπος όπως είναι η χρήση των ψηφιακών εργαλείων.

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα υπάρξει διαβούλευση όταν αναρτηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο αλλά νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανένας στο να υπάρξουν μέτρα τα οποία θα είναι επί το δικαιότερο, θα είναι επί της δυνατότητας το κράτος να εισπράττει πραγματικά εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί και ενδεχομένως δεν καταγράφονται. Νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά με το θέμα της ψήφου των αποδήμων

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει δείξει εμπράκτως το πολύ μεγάλο του ενδιαφέρον για τα θέματα του απόδημου ελληνισμού. Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε αυτή η κυβέρνηση ήταν η άρση όλων των περιορισμών που είχαν οι συμπατριώτες μας ανά τον κόσμο στον να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. ...Καλώς έθεσε ο κ. Κασσελάκης γενικά το θέμα των απόδημων αλλά θα πρέπει να πείσει πρώτα το κόμμα του το οποίο δεν ψήφισε την πρόσφατη διαδικασία, το νόμο που αφορά την άρση των περιορισμών. Μακάρι να δούμε μια άλλη στάση από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο θέμα αυτό.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Αυτή η πολύ μεγάλη κρίση που έχει προκύψει στη Μέση Ανατολή είναι ένα πολύ σύνθετο και πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο μας έχει προβληματίσει όλους, δημιουργεί αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή πολύ σοβαρές. Η χώρα μας από την πρώτη στιγμή έχει επιδείξει μια εξωτερική πολιτική αρχών και υπευθυνότητας στο συγκεκριμένο θέμα. Από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός σε όλα τα διεθνή Φόρα και σε όλο τον δημόσιο λόγο τους και σε όλες τις συναντήσεις τους έθεσαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια τη θέση της χώρας η οποία ήταν από την πρώτη στιγμή σταθερή και αμετακίνητη. Η χώρα μας μιλάει με όλους, έχει μια σταθερή γραμμή επαφής και με το Ισραήλ και με τις Αραβικές χώρες προκειμένου να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν μια ειρηνευτική λύση σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η χώρα μας ακόμα και σε αυτή την δύσκολη κρίση έχει δείξει ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί είμαστε ένα πολύ ευαίσθητο γεωστρατηγικά και γεωγραφικά περιβάλλον και το να έχουμε μια κυβέρνηση με μια θέση αρχής και μια θέση υπευθυνότητα στα κρίσιμα ζητήματα νομίζω ότι είναι επ’ ωφελεία και της ασφάλειας της δικής μας αλλά και της αξιοπιστίας έναντι των διεθνών μας εταίρων.