Με τις αποφάσεις που αφορούν τις ευρωεκλογές (εκλογικό σύστημα και επιλογή υποψηφίων) να μετατίθενται για τις αρχές του έτους το νωρίτερο, ο πρωθυπουργός δίνει το σύνθημα της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου και της αυστηρής προσήλωσης στο τετράπτυχο «Μεταρρυθμίσεις - Καθημερινότητα - Ασφάλεια - Δικαιοσύνη». Το τετράπτυχο αυτό αποτελεί τον θεμέλιο λίθο του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού, που τέθηκε ως πολιτική πυξίδα της τρέχουσας τετραετίας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση προχώρησε τα τελευταία 24ωρα σε δύο συμβολικές, όμως ουσιαστικές, πρωτοβουλίες, που επιβεβαιώνουν την έμφαση που δίνει στην κοινωνική δικαιοσύνη ως απαράβατο όρο της προόδου και της ανάπτυξης.

Ο εξορθολογισμός της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν τη βούληση να συγκρουσθούν με τα διαχρονικά κακώς κείμενα. «Δεν πρόκειται για καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή, το τεκμήριο είναι μαχητό και τα έσοδα που θα προκύψουν θα επιστραφούν στην κοινωνία σε δράσεις για την παιδεία και την υγεία», έσπευσε να διευκρινίσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έτερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης επισημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν λησμονεί ότι σε περιβάλλον εισαγόμενων εν πολλοίς ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης προτεραιότητα παραμένουν για την κυβέρνηση οι μη έχοντες και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Καμία ανοχή στα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Την ίδια ώρα, η επιβεβαίωση της προ ημερών προειδοποίησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 ότι θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς ακόμη και σε πολυεθνικούς κολοσσούς που παρουσιάζουν άλλες τιμές στα προϊόντα τους στην Ελλάδα και διαφορετικές σε άλλες χώρες, όπως αποτυπώθηκε στα πρόστιμα ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ και στην ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE, υπογραμμίζει την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, πολλώ μάλλον σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών στενάζει από την ακρίβεια. Πρακτικές αθέμιτης κερδοφορίας δεν θα γίνουν ανεκτές, ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, ουδείς μπορεί να κερδοφορεί εις βάρος των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας ήταν το νόημα των ανακοινώσεων τόσο του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Σημαντικές συναντήσεις Μητσοτάκη στο Πεκίνο

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημαντικές συναντήσεις στο Πεκίνο με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό, Λι Τσιανγκ, και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, Τζάο Λετζί. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως σε μια πολύ κρίσιμη διεθνώς συγκυρία, με ανοιχτές ακόμη τις πληγές της Ουκρανίας και εσχάτως της Μέσης Ανατολής, αυτές οι συναντήσεις έδωσαν την ευκαιρία στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς η Κίνα είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως εκ τούτου έχει βαρύνοντα λόγο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει πως θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Την ίδια ώρα η Αθήνα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων, ενώ πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Και όλα αυτά την ώρα που δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα μετά τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από την DBRS και τη Standard & Poor’s.

Όπως πάντως τόνισε και μέσω του Economist προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης, η Κίνα είναι ανταγωνιστής και αυτή είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο πλαίσιο της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και της αντιμετώπισης των παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων προωθούνται η μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) στις σχέσεις με την Κίνα και η μείωση της εξάρτησης από κρίσιμες πρώτες ύλες, με τη χώρα μας να φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο ως γέφυρα ανάμεσα σε Κίνα και ΕΕ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 3/11