Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να επαναφέρει τη δική του άποψη για ένα νέο ηγεμονικό ρολο της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής (05/11) στον ΣΚΑΪ.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος συμπλήρωσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ των κεμαλιστών και του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τόνισε πως σαφώς δεν πρέπει να επηρεαστεί η ελληνοτουρκική προσέγγιση από τις τελευταίες εξελίξεις και εξήγησε πως αυτή την στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα διαμορφώνονται νέες ζώνες επιρροής.

Αβραμόπουλος: «Ανησυχητική» η σύμπραξη Ερντογάν – Πούτιν

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ανησυχητική την σύμπραξη του Ερντογάν με τον Πούτιν, που αυτή τη στιγμή θέλει να ξεχαστεί ο πόλεμος σητν Ουκρανία, ενώ από την άλλη υπάρχει και το Ιράν.

«Ιράν, Τουρκία και Ρωσία έχουν συμπράξει αυτή τη στιγμή μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα της αντιμετώπισης της κρίσης στη Μέση Ανατολή» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε πως παρά τις εξελίξεις, οι ΗΠΑ έχουν εκλεκτικές σχέσεις με την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως είναι παρούσες και στην Ανατολική Μεσόγειο για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Χεζμπολάχ.

Αυτή τη στιγμή κορυφώνεται η ένταση στην Μέση ανατολή, είπε και πρόσθεσε ότι σαφώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατευθεί, από την άλλη όμως του δίνεται το μήνυμα ότι πρέπει να τραβηχτεί λίγο πίσω, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μεταστραφεί η παγκόσμια κοινή γνώμη.

«Βεβαίως έχει δίκιο το Ισραήλ να προστατεύεται, αλλά μια κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε κάτι χειρότερο στην περιοχή. Μπορεί να έχουμε συνένωση του αραβικού κόσμου ανεξάρτητα από τι θέλουν οι ηγεσίες τους» είπε και τόνισε ότι δημιουργούνται νέοι πόλοι επιρροής.

Κλείνοντας είπε ότι το Ισραήλ πρέπει πλέον να δεχτεί την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά των γεγονότων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: