«Δείγμα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατίας» χαρακτήρισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, την παρουσία απόψε του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση τιμής για τον Κώστα Σημίτη.

«Τιμάται ένας πρώην πρωυπουργός που έχει φύγει από τη δράση και αν υπήρχε αντίστοχιη εκδήλωση από τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα θα έπρεπε να πάμε κι εμείς, είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου. «Νομίζω ότι αν γίνει κάτι για τον κ. Τσίπρα ή για τον κ. Μητσοτάκη κάποια στιγμή θα είναι πολύ σημαντικό οι αντίπαλοι να δείχνουν σεβασμό και εκτίμηση», συμπλήρωσε.   

Όσον αφορά την αποψινή εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι, «αν δεν ήταν η εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, θα πήγαινα», τονίζοντας: «Ήταν φίλη μου, την εκτιμούσα, ήμασταν και οι δύο ευρωπαϊστριες, πολύ πιο μπροστά από την εποχή μας».

Διαβάστε ακόμα: Στις ομιλίες Καραμανλή και Σημίτη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ιδιαίτερη σχέση του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Άννας Διαμαντοπούλου

Λυπάμαι πολύ που τύχανε μαζί οι δύο εκδηλώσεις γιατί ήθελα πολύ να πάω στην εκδήλωση για τη Μ. Γιαννάκου την οποία την εκτιμούσα και την αγαπούσα πολύ. Πιστεύω ότι ήταν μια πολύ ιδιαίτερη γυναίκα. Η Μαριέττα ήταν μια προσωπικότητα που είχε κατακτήσει ένα διακομματικό σεβασμό και εκτίμηση.

Είχατε και ένα κοινό και οι δύο επιχειρήσατε μεταρρυθμίσεις που τα κόμματά σας τις έκαψαν. 

Και αυτό και ότι ήμασταν και οι δύο πάρα πολύ ευρωπαΐστριες.

Με αφορμή την εκδήλωση για τον κ. Κ. Σημίτη

Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να τιμήσουμε με την ίδια την παρουσία του έναν άνθρωπο πολύ σημαντικό, έναν άνθρωπο ιδιαίτερο ο οποίος υπήρξε και αντιστασιακός και πολιτικός και διανοούμενος και συγγραφέας και καθηγητής και πρωθυπουργός της χώρας. Θέλουμε να μιλήσουμε για την προσφορά, τα χαρακτηριστικά και την πολιτική ταυτότητα του ανδρός.

Ερωτηθείσα τι πολιτική αναφορά έχει ο εκσυγχρονισμός σήμερα και αν είναι εκσυγχρονιστής ο κ. Μητσοτάκης 

Ο εκσυγχρονισμός είναι μια διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Η σημερινή ταυτότητα του εκσυγχρονισμού έχει να κάνει με τα σημερινά προβλήματα δηλαδή οι ηγέτες οφείλουν πλέον να δώσουν απαντήσεις στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού, έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη, της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας που πρέπει να έχει μια χώρα δηλαδή θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την κάθε χώρα που αφορά τους πολίτες κυρίως της μεσαίας τάξης, το δημογραφικό, τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις δηλαδή θέλουμε καινούργια πράγματα. Ο κ. Μητσοτάκης στατιστικά έχει στοιχεία εκσυγχρονισμού. Ο κ. Μητσοτάκης συναντά τα ίδια προβλήματα με τον κ.Σημίτη, έχει συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματός του έτσι συμβαίνει στα μεγάλα κόμματα δεν είναι κάτι περίεργο γιατί στα μεγάλα κόμματα οι ηγέτες έχουν να συνθέσουν πολλά ρεύματα διαφορετικά. Και στον κ. Ανδρουλάκη μπορουμε να βρούμε τέτοια στοιχεία δηλαδή στοιχεία του εκσυγχρονισμού και στον κ. Κασσελάκη θα έλεγα να περιμένουμε λίγο γιατί ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλώσει την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του, βρίσκει τα πατήματά του οπότε να του δώσουμε χρόνο για να δούμε προς τα πού θα κατευθυνθεί. 

Αναφορικά με την παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον κ. Σημίτη 

Θεωρώ ότι είναι ένα δείγμα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατίας το να παρευρίσκεται σε μια εκδήλωση τιμής για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει είκοσι χρόνια που έχει αποχωρήσει, υπήρξε πρωθυπουργός όπως και ο ίδιος ήταν στο αντίπαλο κόμμα και σε εποχές με μεγάλη πόλωση αλλά εν πάση περιπτώσει δείχνει το σεβασμό του και την εκτίμησή του. Νομίζω ότι αν γίνει κάτι για τον κ. Τσίπρα ή για τον κ. Μητσοτάκη κάποια στιγμή θα είναι πολύ σημαντικό οι αντίπαλοι να δείχνουν σεβασμό και εκτίμηση.