Τριήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο πραγματοποίησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι, με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, καθώς και με εκπροσώπους εθνικών μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων. Στην Πρίστινα, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος δήλωσε ότι η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν επέλθει στην Πρίστινα από την τελευταία επίσκεψή της το 2009.

Η αποστολή της πρώην ΥΠΕΞ, Nτόρας Μπακογιάννη  ήταν διερευνητική και η πρόεδρος του Κοσόβου εξέφρασε την προσδοκία το Συμβούλιο της Ευρώπης να συναινέσει στην έναρξη των διαδικασιών ένταξης το 2024. «Το Κόσοβο έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο Συμβούλιου της Ευρώπης. Το Σύνταγμα του Κοσόβου έχει ήδη ενσωματώσει τις βασικές διατάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθιστώντας τις εφαρμόσιμες. Με αυτό το πνεύμα, το Κόσοβο είναι σθεναρά προσηλωμένο στις ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών αξιών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», ανέφερε η κ. Οσμάνι. Από την πλευρά του ο Άλμπιν Κούρτι δήλωσε μετά τη συνάντηση: «Είναι μια ιστορικής σημασίας διαδικασία για τη χώρα μας, το θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτουμε να πράξουμε τα βέλτιστα για τον σεβασμό των βασικών αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ώστε να πάνε καλά όλα τα στάδια μέχρι την ένταξη».

Διαβάστε επίσης: Nτόρα Μπακογιάννη: Στα χέρια της ο κρίσιμος φάκελος της ένταξης του Κοσόβου

Τα παράπονα

Η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με αντιπροσωπεία του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στο Κόσοβο, τη Σερβική Λίστα. Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό κόμμα αναφέρει ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου βρίσκονται στη χειρότερη θέση από το 1999 εξαιτίας των αντισερβικών ενεργειών του καθεστώτος Άλμπιν Κούρτι. Οι εκπρόσωποι της σερβικής μειονότητας υποστήριξαν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του σερβικού λαού απειλούνται λόγω της θεσμικής καταστολής που υφίστανται για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ κατήγγειλαν μια σειρά κατασταλτικών μέτρων όπως «επιθέσεις κατά των Σέρβων, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατάσχεση των περιουσιών τους, ξυλοδαρμούς και κακομεταχείριση, όπως και απαγόρευση εισαγωγής αγαθών και φαρμάκων που απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα του σερβικού λαού στο Κόσοβο». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το μοναστήρι του Βίσοκι Ντέτσανι. Ο ηγούμενος της Μονής, πατήρ Σάββας, την ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην περιοχή η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο σερβικός πληθυσμός. Ας σημειωθεί ότι οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ιστορική κοιτίδα του έθνους τους.

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή