Τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο βουλευτής του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Είμαστε δύσκολα, θα περισσέψει η σωφροσύνη και η προσοχή και όλοι μαζί θα κάνουμε το βήμα που απαιτεί η κοινωνία», τόνισε ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ζητούμενο είναι η μορφή που θα έχει η Αριστερά, που πρέπει -όπως είπε- «να είναι σύγχρονη, να πατά στα προβλήματα της κοινωνίας και να ανοίγει τον δρόμο του αύριο».

Παράλληλα ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε πως κάποιοι σύντροφοι ξεπέρασαν τα εσκαμμένα, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι λύση οι διαγραφές.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συστράτευση με το ΠΑΣΟΚ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος απάντησε πως θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των προτάσεων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόφιλου Ξανθόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε δύσκολα, ακριβώς όμως επειδή είμαστε δύσκολα θεωρώ ότι θα περισσέψει η σωφροσύνη και η προσοχή και θα προσπαθήσουμε όλοι από κοινού να κάνουμε το βήμα για να ξαναφτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί η κοινωνία και οι ανάγκες της.

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοινωνία χρειάζεται μια μεγάλη ισχυρή Αριστερά, η μορφή που θα έχει αυτή η Αριστερά είναι ζητούμενο. Η Αριστερά σήμερα πρέπει να είναι σύγχρονη, με το ένα πόδι να πατάει στα προβλήματα του σήμερα και με το άλλο πόδι να ανοίγει τους δρόμους για την κοινωνία του αύριο. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα συνδυάζει, είναι δύσκολο, αλλά εκεί κρύβονται τα μεγάλα διακυβεύματα.

Για τις ενδεχόμενες διαγραφές

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θεωρώ ότι διοικητικά μέτρα επιλύουν πολιτικές διαφορές, σαφώς οι σύντροφοι υπερέβησαν τα εσκαμμένα από πλευράς δηλώσεων, αλλά η απάντηση δεν είναι οι διαγραφές. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι υπάρχει μια διάθεση συνεννόησης για την επόμενη μέρα. Πώς θα αποτυπωθεί αυτό στη συνεδρίαση, δεν το ξέρω.

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Η αγωνία μας είναι να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξει μια πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, αυτό πρέπει να γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε διαφορές απόψεων, έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, δεν πρέπει να το κρύβουμε κάτω από το χαλί και πρέπει να το λύσουμε. Πότε θα γίνει; Θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα και τη διάθεση που θα δείξουν όλες οι πλευρές.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συστράτευση με το ΠΑΣΟΚ σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει πει ο κ. Φάμελλος ότι ακούμε θετικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και εμείς καταθέτουμε τις δικές μας, είναι σε μια θετική κατεύθυνση, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των προτάσεων.

Για τη μεταστροφή του κ. Κασσελάκη μετά τις δηλώσεις εναντίον του κ. Σημίτη

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Εδράζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και αφορά συγκεκριμένες περιόδους. Το να γίνεται μια εκδήλωση στην οποία οι παριστάμενοι χειροκροτούν και λένε «όλα πήγαν καλά» δεν νομίζω ότι βοηθάει στην αποτίμηση και στην πολιτική συζήτηση. Σαφώς υπήρχαν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στελέχη του ΠΑΣΟΚ των εξ απορρήτων του κ. Σημίτη πήγαν στη φυλακή γι' αυτό το πράγμα, φαγώθηκαν χρήματα, το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου έμεινε αδιερεύνητο.

ΔΗΜ: Αν βλέπει έτσι το ΠΑΣΟΚ, τι δουλειά έχει να συναντήσει τον κ. Ανδρουλάκη...

Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το βλέπει έτσι, αυτό αφορά μια συγκεκριμένη περίοδο, τον Ανδρουλάκη τον βλέπουμε σήμερα γιατί είναι το τρίτο κόμμα, είναι στην προοδευτική αντιπολίτευση, είναι όμορος πολιτικός χώρος και ενδεχομένως να προκύψουν κοινές πρωτοβουλίες. Πολύ σωστά κάνει ο πρόεδρος, δηλαδή δεν είναι ενιαίο πράγμα η πολιτική κριτική και η πολιτική συναντίληψη. Το ζήτημα για μένα είναι το εξής: είναι τεκμηριωμένη η κριτική που ασκούμε για την περίοδο Σημίτη; Κατά την άποψή μας είναι και μπορούμε να τη συζητήσουμε, όχι όμως ότι ακυρώνει τυχόν συγκλίσεις στο πεδίο που έχουμε σήμερα.