Θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρύς, μεγάλος κεντροαριστερός πόλος, παίρνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου μέσω άρθρου της στα «ΝΕΑ», απαντώντας και σε όσους εμφανίζονται φορείς μιας τέτοιας ιδέας.

Όπως αναφέρει η ίδια, προϋπόθεση για μια τέτοια συμπόρευση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή και εξηγεί τους λόγους: «Δεν υπήρχε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηγέτη τον Α. Τσίπρα λόγω του μηδενισμού των πάντων, της αντίληψης για τη Δημοκρατία, για τις γεωστρατηγικές αλλαγές, αλλά και λόγω του λαϊκισμού του. Δεν υπάρχει και τώρα για έναν απλό λόγο: Είναι ένα κόμμα στρατηγικά ηττημένο, καταδικασμένο από την κοινωνία τόσο για την κυβερνητική θητεία του όσο και για την αντιπολιτευτική του τακτική που εντέλει βοηθούσε τη Ν.Δ. Είναι ένα κόμμα σε περιδίνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του, τις θέσεις του, τους προσανατολισμούς του», σημειώνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που διερωτάται «για ποια συνεργασία μιλάνε κάποιοι, για ποιο "προοδευτικό μέτωπο"; Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ;».

*Διαβάστε εδώ: ΠΑΣΟΚ: Μνημείο κυνισμού και αλαζονείας οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για την τραγωδία στα Τέμπη

«Αν υπάρχει μια πρόκληση σήμερα, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, προοδευτικής παράταξης, μιας ισχυρά μεταρρυθμιστικής παράταξης που θα αγκαλιάσει ευρύτατες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας με βάση μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πάντα σε μέτωπο με τον λαϊκισμό. Αυτό είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το καθήκον μας και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να δράσει αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας, να προωθήσει υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί, ως αντίπαλο δέος στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό της ΝΔ. Να ανοίξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και του μέλλοντος. Αυτό πράττουμε και ήδη ανεβάζουμε τις δυνάμεις μας και πριν απ' όλα διευρύνουμε το ακροατήριο αυτών που μας ακούν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημιουργώντας και συνεργασίες στη βάση, στην Αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στα επιμελητήρια, στις γειτονιές. Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης δεν ανήκει σε θνησιγενείς ιδέες, αλλά προϋποθέτει την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ», τονίζει η Νάντια Γιαννακοπούλου.


Ολόκληρο το άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου στα "ΝΕΑ"

To τελευταίο διάστημα γίνεται δημόσια μια άνευ περιεχομένου και ουσίας συζήτηση που συμπυκνώνεται στο ερώτημα: Μπορούν να συμπορευτούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δημιουργηθεί ένας ευρύς, μεγάλος κεντροαριστερός πόλος; Η συζήτηση εντάθηκε μετά τις Δημοτικές εκλογές όπου εμφανίζεται ο Χ. Δούκας να νικάει μετά και τη στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη και να εξάγονται βιαστικά και αυθαίρετα συμπεράσματα γενικού χαρακτήρα. Πρώτον, γιατί υπήρχε στήριξη του κ. Κ. Ζαχαριάδη με σκεπτικό «να ηττηθεί ο Μπακογιάννης» και δεν υπήρχαν προγενέστερες συγκλίσεις, ακόμα και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα. Δεύτερον, γιατί το άθροισμα ψήφων Χ. Δούκα και Κ. Ζαχαριάδη απέχει πολύ από την συνολική επίδοση του Χ. Δούκα από την οποία φαίνεται ότι τον ψήφισαν πάρα πολλοί ψηφοφόροι, που δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο κόμματα, πολλοί δε από αυτούς ήταν και ψηφοφόροι της Ν.Δ. Το παράδειγμα επομένως αυτό δεν μπορεί να αξιοποιείται ως πολιτικό υπόδειγμα γενικότερων πολιτικών πρωτοβουλιών.

Kάποιοι επίσης σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την συνάντηση Ν. Ανδρουλάκη- Σ. Κασσελάκη σαν προάγγελο γενικής συνεργασίας. Ασφαλώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, επειδή έγινε συνάντηση μετά από αίτημα του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε επειδή συζητήθηκε το αυτονόητο: Να υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες για δύο πολύ σοβαρά θέματα: Τις υποκλοπές και τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Ωστόσο, πολλοί που εμφανίζονται φορείς της ιδέας, φαίνεται να ξεχνούν ότι για να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία χρειάζονται ιδεολογικές, πολιτικές, προγραμματικές συγκλίσεις. Τέτοια προϋπόθεση δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δεν υπήρχε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ηγέτη τον Α. Τσίπρα λόγω του μηδενισμού των πάντων, της αντίληψης για τη Δημοκρατία, για τις γεωστρατηγικές αλλαγές, αλλά και λόγω του λαϊκισμού του. Δεν υπάρχει και τώρα για έναν απλό λόγο: Είναι ένα κόμμα στρατηγικά ηττημένο, καταδικασμένο από την κοινωνία τόσο για την κυβερνητική θητεία του, όσο και για την αντιπολιτευτική του τακτική που εν τέλει βοηθούσε την Ν.Δ. Είναι ένα κόμμα σε περιδίνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του, τις θέσεις του, τους προσανατολισμούς του. Άρα για ποια συνεργασία μιλάνε κάποιοι, για ποιο «προοδευτικό μέτωπο»; Με ποιον ΣΥΡΙΖΑ;

Αν υπάρχει μια πρόκληση σήμερα, είναι η δημιουργία μιας μεγάλης, προοδευτικής παράταξης, μιας ισχυρά μεταρρυθμιστικής παράταξης που θα αγκαλιάσει ευρύτατες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της κεντροαριστεράς, του προοδευτικού κέντρου, της οικολογίας με βάση μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πάντα σε μέτωπο με τον λαϊκισμό. Αυτό είναι η πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το καθήκον μας και σ΄ αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Απέναντι στην αδυναμία της Κυβέρνησης της Ν.Δ να δράσει αποτελεσματικά, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κοινωνίας, να προωθήσει υπερώριμες μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι μπορεί, ως αντίπαλο δέος στην αλαζονεία και τον καθεστωτισμό της ΝΔ. Να ανοίξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και του μέλλοντος. Αυτό πράττουμε και ήδη ανεβάζουμε τις δυνάμεις μας και πριν απ΄ όλα διευρύνουμε το ακροατήριο αυτών που μας ακούν. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε δημιουργώντας και συνεργασίες στη βάση, στην Αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στα επιμελητήρια, στις γειτονιές. Το μέλλον της προοδευτικής παράταξης δεν ανήκει σε θνησιγενείς ιδέες, αλλά προϋποθέτει την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ.