Επαφές υψηλού επιπέδου είχε σήμερα (09/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα.

Στη διάσκεψη -την οποία διοργάνωσε πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι- προσκλήθηκαν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, οι χώρες του Κόλπου, αλλά και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος. Συμμετείχαν επίσης η Παλαιστινιακή Αρχή, τα Ηνωμένα Εθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος καθώς και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στόχοι της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Γάζα, που πραγματοποιήθηκε στο Ελιζέ, ήταν η κινητοποίηση οικονομικών πόρων καθώς και το άνοιγμα επιπλέον ανθρωπιστικών διαδρόμων, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση μιας πιθανής θαλάσσιας διαδρομής για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δείτε φωτογραφίες:

Mitsotakis_Parisi1
Mitsotakis_Parisi2
Mitsotakis_Parisi3
Mitsotakis_Parisi4
Mitsotakis_Parisi5
Mitsotakis_Parisi6
Mitsotakis_Parisi7
Mitsotakis_Parisi8
Mitsotakis_Parisi9
Mitsotakis_Parisi10
Mitsotakis_Parisi11
Mitsotakis_Parisi12
Mitsotakis_Parisi13
Mitsotakis_Parisi14


Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος έτοιμες να παίξουν ρόλο στην παροχή άμεσης βοήθειας

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων», επισήμανε ο πρωθυπουργός, λαμβάνοντας τον λόγο στη Διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

«Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν σε οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου. Έχουμε στείλει ήδη βοήθεια από αέρος και δεδομένης της εγγύτητας που έχουμε αναμένουμε να παίξουμε ρόλο στην παροχή άμεσης βοήθειας προς τη Γάζα. Συμφωνήσαμε με την Κύπρο να συνεισφέρουμε για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο» επεσήμανε.

Και πρόσθεσε: «Αυξημένος όγκος μπορεί να παρασχεθεί μόνο διά θαλάσσης. Πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής χώρος εκφόρτωσης στη Γάζα αλλά και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του δρομολογίου. Αν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα παράσχει με κάθε δυνατό μέσο τη βοήθειά της και περιμένουμε τη βοήθεια όλων όσοι γνωρίζουν τη γεωγραφία της περιοχής να συνδράμουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη πολιτικής λύσης στη σύρραξη «προκειμένου να διασφαλίσουμε τη μακροημέρευση της ειρήνης στην περιοχή και το παλαιστινιακό κράτος».

Δείτε βίντεο:


Τετ α τετ Μακρόν – Μητσοτάκη στο Παρίσι: Τι συζήτησαν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν προχώρησαν και σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Δείτε βίντεο:


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής στο Παρίσι

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Παλαιστίνης Μοχάμαντ Σταγιέχ, στον οποίο επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό καθώς και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση - όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός - μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και την ανάγκη παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει και είναι σε επαφή με την Κύπρο και τους εμπλεκόμενους εταίρους για τη διάνοιξη θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: