Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου, όπως ανέφερε σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, «να αποφασιστεί απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος το ζήτημα της αποπομπής των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, «θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

*Διαβάστε εδώ: Κασσελάκης προς ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί εσωκομματικό δημοψήφισμα για τη διαγραφή των 4 "ανταρτών" - Επιβεβαίωση parapolitika.gr


Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα

Το Άρθρο 24 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει τα εξής για τα εσωτερικά δημοψηφίσματα:

«1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με τον θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:
(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.
(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά».