Στην εκτίμηση ότι ο νέος φορέας που υπονόησαν τα μέλη της «Ομπρέλας» με το κείμενο αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές προχώρησε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Βίτσας, περιγράφοντας και ποιοι θα μπορούσαν να είναι συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια.

«Ο νέος φορέας που θα σχηματιστεί θα κατέβει στις ευρωεκλογές»,
ανακοίνωσε ο Δημήτρης Βίτσας, εκ των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ξεκαθάρισε, κατά τη γνώμη έχει «κλειδώσει».

«Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στη ριζοσπαστική Αριστερά και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές», είπε στο Action24.

Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει η συμμετοχή στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι «χρειάζεται ακόμα συζήτηση, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει κλειδώσει η κάθοδος στις ευρωεκλογές». «Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντησης που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».


Ποιοι θα συμμετάσχουν στο νέο κόμμα

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτόν τον νέο φορέα, ο κ. Βίτσας ανέφερε τα στελέχη της «Ομπρέλας» που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έφυγαν το 2015. «Λαφαζάνης δεν νομίζω, αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης, που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε αρχικά.

Είπε πως η συνεργασία με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα είναι δύσκολη, καθώς έχει πάει πολύ προς τα δεξιά, όπως επισήμανε. «Δεν έχουν γίνει συζητήσεις, θα επιχειρηθούν για να διαμορφωθεί ένας χώρος ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αν με ρωτάτε για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, το βλέπω δύσκολο, γιατί έχει πάει πολύ προς τα δεξία επικοινωνιακά. Το ΜέΡΑ25 νομίζουμε ότι χωράει, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουμε».

«Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόκειται να φύγουν, αριστεροί σοσιαλδημοκράτες που είναι ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, ομάδες σοσιαλδημοκρατικές που ιδρύονται μέσα στα πανεπιστήμια από καθηγητές», πρόσθεσε στους πιθανούς συμμετέχοντες ο κ. Βίτσας.

Αφού ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν θα είμαι επικεφαλής» πρόσθεσε ότι «μας ενδιαφέρει στον βαθμό που διαμορφώνεται ένα τέτοιο πράγμα, να υπάρχουν και νέα στελέχη και σε ηλικία και σε ιδέες κ.λπ.».

Ερωτηθείς αν θα ήθελε να είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας επικεφαλής του νέου φορέα, είπε πως δεν θα το ήθελε. «Εγώ δεν θα ήθελα να είναι ο Διονύσης επικεφαλής και δεν θα ήθελα ένα μοντέλο που θα είναι επικεφαλής κάποιος ή κάποια, μπρούμε να έχουμε μια συλλογική ηγεσία».


Βίτσας: Ο Κασσελάκης θα κάνει μια ενότητα μόνο με τον εαυτό του

Όσον αφορά την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας είπε πως «όταν αναγκάζεσαι να φύγεις από έναν πολιτικό φορέα για τον οποίο μάτωσαν τα χέρια και το μυαλό σου για να στηθεί και έφτασες από ένα 3%-3,5% να τον κάνουμε κυβέρνηση, για να έχεις και την αξιοπρέπειά σου, μένει μια στενοχώρια αλλά και ένα "ουφ" ανακούφισης, με την έννοια ότι δεν θα έχεις να αντιπαλέψεις μέσα στο ίδιο σου το κόμμα αυτά που έβγαιναν το τελευταίο διάστημα».

«Ξεκινά μια νέα περίοδος που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Η γνώμη μου είναι ότι δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τελείωσε η δύσκολη περίοδος», πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ειδικά, δε, για τον Στέφανο Κασσελάκη και τις αναφορές του για ενότητα μετά τη λήξη της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε ότι «αν συνεχίσει με τα ίδια μυαλά, θα κάνει μια ενότητα μόνο με τον εαυτό του».

«Η Έφη Αχτσιόγλου θα διαπιστώσει σύντομα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης μέσα στο κόμμα», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, σχολιάζοντας το χάος στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την καυτή διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Για τον εσωκομματικό «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε πως «δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα όσοι αντιτίθενται στις θέσεις της Αριστεράς».

«Μας αιφνιδίασε ο αλαζονικός τρόπος του Κασσελάκη χωρίς περιθώρια συνδιαλλαγής και συζήτησης», επισήμανε ο ίδιος. Όπως δήλωσε, «ζητήσαμε να γίνει σύντομα το Συνέδριο μόλις ακούσαμε τις αντίθετες από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δηλώσεις Κασσελάκη».