Προθέρμανση για την μάχη που θα ακολουθήσει έκαναν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΝΔ, και Ελληνικής Λύσης με αντικείμενο το εάν σήμερα έπρεπε να συζητηθούν όλες μαζί οι προτάσεις των κομμάτων που αφορούν είτε εξεταστικές είτε προκαταρκτικές επιτροπές για τα Τεμπη.

Πριν από λίγο απορριφθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αναβολή της σημερινής συζήτησης επί της προτάσεως του ΚΚΕ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα φωτίσει όλες τις πτυχές του δυστυχήματος των Τεμπών. Κατά του αιτήματος ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΠΑΣΟΚ.

Το αίτημα κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος ο οποίος ανέφερε «το ΠΑΣΟΚ καταθέτει αίτηση για αναβολη της σημερινης συζητηση. Καμία αναφορα δεν εγινε στο αιτημα του ΚΚΕ κατά την διασκεψη των προεδρων στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Πρόκειται για καταφανη μεθοδευση με σκοπο την συγκάλυψη που προσβάλει τη μνημη των θυματων αλλά και του λαου. Η Βουλή δεν εχει κανενα δικαωμα να αφηνει στο συρταρι την δικογραφια του Ευρωπαίου εισαγγελεα. Τι θα τους πουμε ότι δεν ασχολουμαστε. Πρόκειται για διάχυση ευθυνων και συγκάλυψη>> είπε και συνέχισε <<Καταθέτουμε αιτημα για προανακριτική εξέτασή σε βαρος τον Κωστα Καραμανλη και Χρηστο Σπιρτζη. Η βιασύνη και η επίσπευσή δηλωνουν συγκάλυψη».

Ο κ. Μάντζος επεσήμανε πως «θα έπρεπε ολες οι προτασεις να συζητηθούν στην ιδια συνεδρίαση. Υπάρχει προηγούμενο το 1994 στη υπόθεση Λιβανού. Ζητούμε αναβολη για να υπαρξει ενιαία τοποθέτηση των κομματων ,να τοποθετηθουμε ολοι απεναντι στο λαό».

Για Fake News των Ισραηλινών έκανε λόγο ο Θανάσης Παφίλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ: «Μας λέτε, ότι δεν μιλάμε στην προταση, για ποινικες ευθυνες. Διαβαστε την προταση. Σανιδα σωτηριας ζητατε εσεις οχι εμεις για τις διαχρονικες ευθύνες που έχει το κομμα σας στο θεμα των σιδηροδρόμων» και συνέχισε: «Ποιοι μιλατε εσεις. Εχουμε φαει λωτους εσεις ψηφίσατε τα πάντα μαζί με την ΝΔ. Εσείς δεν είστε σανιδα σωτηρίας είστε υπερωκεάνιο σωτηρίας. Σαν να σας πατάνε στο σβερκο κανετε. Εμες υλοποιουμε αυτό που φωναζε ο κοσμος …αυτό το εγκλημα δεν θα ξεχαστει. Θελετε να κρυψετε και τα δικα σας επωνυμα μεσα από την υποθεση».

Από την ΝΔ τον λόγο για να απαντήσει πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Θάνος Πλεύρης που διέψευσε τα όσα είπε ο κ. Μάντζος υπογραμμίζοντας: «Στη διασκεψη των Προέδρων συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ και δεν εθεσε κανενα θεμα για αναβολη της σημερινης συζητησης. Ειπατε κανονικα να γινει η συζητηση. Για να καταλαβουμε τι εννοει το ΠΑΣΟΚ. Ζητάτε συγχρόνως συζητηση εξεταστικής και προκαταρκτικής και στο τελος ψηφοφορια; Είναι διαφορετικής τάξεως συζητήσεις. Όσο για τα στοιχεια του Ευρωπαιου εισαγγελεα που αναφέραμε βρίσκονται στη Βουλη από τον Ιούλιο. Τέσσερις μήνες δεν κανατε καμια προταση την εκανε το ΚΚΕ. Η ΝΔ ελεγε θα εξεταστούν συνολικά ολες οι πτυχες, το συνολο της υπόθεσης, τι εχει γινει συνολικα στους σιδηροδρόμους». Μάλιστα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για μικροπολιτική <<Οσοι ενδιαφέρονται για τα μικροπολιτικά πηγαίνουν σε ένα σχήμα ποινικών ευθυνών. Εμεις ως ΝΔ ερχόμαστε συνολικά να δουμε το θεμα και μεσα σε αυτά είναι και η συμβαση 717.

«Έχετε άγχος μεταξυ σας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Πλευρης και συνέχισε εμεις δεχτήκαμε ένα αίτημα της μειοψηφιας. Γιατι φοβομαστε την συνολική έκθεση ενός θέματος», διερωτήθηκε.

Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τακτικισμους να επιδίδονται τα κόμματα λέγοντας πως είναι απαράδεκτο. «Αναφέρεστε σε ένα αόρατο κόμμα …ποιο ήταν αυτό; Πείτε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, στις 4 Ιουλίου κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έμεινε βαθια στα συρτάρια του προεδρείου της Βουλής». Και συνέχεισε: «Εσεις ειχατε πει ότι η κυβερνηση εχει την υποχρέωση να δεχτει το αιτημα της μειοψηφιας. Εμεις από τον Ιουλιο καταθεσαμε προταση ποτε δεν τη φερατε! Είναι απαράδεκτο να ακουγονται ψεύδη μέσα στη Βουλή. Στην δικη μας προταση για εξεταστική εκτος από τη μηνυση ζητουσαμε ευθυνες ονομαστικα πρωθυπουργός, υπουργοί».