Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει σημαντική οπισθοδρόμηση της Ελλάδας σε θέματα λειτουργίας του κράτους δικαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Διαβάστε ακόμα: Κυβερνητικές πηγές για ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Εμμονική, πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών συκοφαντεί την Ελλάδα

Εξεταστική για Τέμπη: Τι λέει η αντιπολίτευση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είπε ότι συντάσσεται με την άποψη ότι στερείται πολιτικής αμεροληψίας η έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών και ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Κάλεσε δε την κυβερνητική πλειοψηφία να μη βάλει ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης, αποδεχόμενη το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν σημαντικοί μάρτυρες, όπως οι κ.κ. Σπηλιώπουλος, Σταθόπουλος, Ξιφαράς και Γεννηδούνιας.

«Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου είναι κόλαφος για την κυβερνητική πλειοψηφία», ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να συντάξει πόρισμα χωρίς να έχουν καταθέσει βασικοί μάρτυρες.

Υπέρ της διεύρυνσης του καταλόγου μαρτύρων τάχθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά μίλησε «για συγκάλυψη, ψέμα και μπούλινγκ από την κυβέρνηση», λέγοντας ότι «σας πήρε είδηση και η Ευρώπη».

Για κυβέρνηση «μπανανία» μίλησε ο Πάρης Παπαδάκης από την Ελληνική Λύση, ενώ η Ελένη Καραγεωργοπούλου από την Πλεύση Ελευθερίας είπε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κωφεύει και αρνείται τη διαβίβαση όλου του αναγκαίου υλικού.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: "Το να πετροβολείται το έργο της Εξεταστικής και της Δικαιοσύνης είναι σίγουρο επικίνδυνο"

«Το να πετροβολείται το έργο της Εξεταστικής και της Δικαιοσύνης, αν δεν είναι απαράδεκτο, είναι σίγουρο επικίνδυνο», ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης χαρακτήρισε κατάπτυστο το ψήφισμα, λέγοντας ότι συνειδητά υποβαθμίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, ενώ υπενθύμισε ότι το υπερψήφισαν λιγότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τον εισηγητή της Ν.Δ., αυτό που επιδιώκει η αντιπολίτευση είναι η αναστολή της χρηματοδότησης της χώρας μας.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι η εξεταστική δεν προσφέρεται για προεκλογικές κορόνες ενόψει των ευρωεκλογών.

Τελικώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, το θέμα της διεύρυνσης του καταλόγου μαρτύρων, με βάση και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η κατάθεση στην Εξεταστική του διευθυντή των νομικών υπηρεσιών της ΕΡΓΟΣΕ, Γιώργου Λασπονίκου.