Το σκεπτικό της πρότασης για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ξεδίπλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «είναι μόνο ένα μέρος της υπόσχεσης που δώσαμε όταν η χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη, όταν η χώρα συγκλονιζόταν από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις, ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα».

«Το χρωστάμε στις 57 ψυχές που χάθηκαν να αναδειχθούν οι αιτίες και τα αίτια, το χρωστάμε στις οικογένειες των θυμάτων, σε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να γνωρίζουν ότι θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι στο επίκεντρο της πρότασης μπαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο έγκλημα, πολιτική που υπηρέτησαν απαρέγκλιτα οι κυβερνήσεις Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μεθοδικά κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από την προηγούμενη, για τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση μεταφορικού έργου, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του μέρους που έμεινε στο Δημόσιο, με κριτήριο την κερδοφορία των ιδιωτών και του κράτους τους.

Επίσης, η πρόταση στέκεται στην απαράδεκτη καθυστέρηση εκτέλεσης της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση.

Όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε, παίζουν ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, καθώς η ζυγαριά κόστους - οφέλους κυριαρχεί σχεδόν παντού.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΚΚΕ, είπε ο κ. Κουτσούμπας, θα εξεταστούν προβλήματα κακοδιαχείρισης και εγκληματικές ευθύνες των εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ, ενώ θα διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση χωρίς υπεκφυγές, καθώς η πρόταση του κόμματος έχει δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος, ενώ μπορεί να προκύψουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Επισήμανε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δήλωσε ότι θα ψηφίσει μεν, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο, υπονομεύοντάς την εξαρχής. Η κυβέρνηση, είπε, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία για να μη συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα, γιατί ξέρει καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους.

Απευθυνόμενος στα υπόλοιπα κόμματα, σχολίασε ότι γίνονται συνήγοροι της Ν.Δ., γιατί ταυτίζονται στη διαφωνία με το περιεχόμενο της πρότασης. Κι αυτό γιατί έχουν «λερωμένη τη φωλιά» τους με την πολιτική που υπηρέτησαν.