Η αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών λιμένων ανά την επικράτεια είναι το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτείται από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Αυτό διευκρίνισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ειδική συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης 15 Νοεμβρίου για την υλοποίηση των έργων του ΤΑΑ.

Το συγκεκριμένο υποέργο έχει συνολικό προϋπολογισμού 159 εκατ. ευρώ και αναμένεται, όπως είπε, να αλλάξει την αγορά του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας.


Destination marinas

Οσον αφορά τα έργα αναβάθμισης λιμένων, η κ. Κεφαλογιάννη υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους ότι η σχετική πρόσκληση έχει δημοσιευθεί στις 25 Οκτωβρίου και πως απευθύνεται σε φορείς (υπουργεία, ΕΤΑΔ, Δήμους κ.α), ιδιωτικές επιχειρήσεις, φορείς διαχείρισης τουριστικού λιμένα ή φορείς εκμετάλλευσης τουριστικού λιμένα όπως αυτοί ορίζονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο (Ν. 2160/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).

Ενδεικτικά επιλέξιμος είναι ο ΚΑΔ: 52.22.11.05 Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνες) και θα ακολουθήσουν διακηρύξεις που θα αφορούν σε μελέτες ωρίμανσης καθώς και στη δημιουργία σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας.

Η υπουργός Τουρισμού έχει κατα νου πως στα κορυφαία προϊόντα του θαλάσσιου τουρισμού είναι η κρουαζιέρα, το yachting και οι καταδύσεις με συμπληρωματικές δραστηριότητες την αλιεία, την περιπέτεια ή τα extreme θαλάσσια σπορ, το κολύμπι/ηλιοθεραπεία, τη γαστρονομία και τα ψώνια.
Η μέση ηλικία των ταξιδιωτών του θαλάσσιου τουρισμού είναι τα 49 έτη, με το 52,1% αυτών να είναι γυναίκες. Επιπλέον, το 63,7% όσων ταξιδεύουν σε αυτή την κατηγορία διαθέτει υψηλό εισόδημα και το 62,0% έχει ανώτερη εκπαίδευση, ενώ οι οικογένειες με παιδιά αποτελούν μόλις το 27,6%.

Οι ταξιδιώτες, παρουσιάζουν μέση διάρκεια διαμονής 8,1 νύχτες και μέση ημερήσια δαπάνη στα επίπεδα των 250 ευρώ. Αντίθετα με τις υπόλοιπες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ταξιδιώτες επιλέγουν λιγότερο τα ξενοδοχεία (~11%) και περισσότερο άλλα καταλύματα (~87%), ενώ κύριο μέσο κράτησης είναι το Διαδίκτυο (~70%) και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία (35%).

Παραλίες προσβάσιμες για όλους

Σε εξέλιξη είναι το έργο «Προσβάσιμες Παραλίες», προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον τουρισμό, ώστε να μπορούν να τις απολαμβάνουν και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιπλέον έργο που περιλαμβάνει την χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα καθώς και η αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων, ενισχύοντας τις βλέψεις του υπουργείου για την ανάπτυξη του θεματικού /εναλλακτικού τουρισμού (π.χ. κατάδυση) και συνεπώς η ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ώστε να καταστεί η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού ανακοινώνει έργα ανάπτυξης όσον αφορά τον τουρισµό ευεξίας (spa, wellness, ιαµατικός τουρισµός) με στόχο την προσέλκυση νέων ταξιδιωτών.