Η περίοδος έντασης, που γιγαντώθηκε τη νύχτα που ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι πρόκειται να διαγράψει τους Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη, ανάγκασε τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να αναλάβει τα ηνία προκειμένου να περισώσει ό,τι γίνεται από το κυβερνών κόμμα της περιόδου 2015-19.

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει τα ηνία στο πλαίσιο του μη παρέκει, που έχει φτάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια μέρα μάλιστα που δημοσκόπηση το φέρνει στην τρίτη θέση σε εκτίμηση και πρόθεση ψήφου, πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας άρχισε τα ραντεβού του το βράδυ της Τρίτης, 14 Νοεμβρίου, όταν συναντήθηκε με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης. Η ενεργοποίηση του Σακελλαρίδη κρίθηκε ως απαραίτητη, παρ’ ότι ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να υπονοήσει ότι η συζήτηση δεν ήταν κατ’ ανάγκη πολιτική.

Ταυτοχρόνως, η πλευρά Κασσελάκη έκανε συναντήσεις, μέσω των δύο γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου και Γιώργου Βασιλειάδη, με δύο στελέχη της συνιστώσας "6 συν 6", δηλαδή τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Το τελευταίο όνομα δεν αναφέρεται τυχαία σε συνάρτηση με τον Τσίπρα, καθώς συναντήθηκαν στο πολιτικό γραφείο του τελευταίου, στη λεωφόρο Αμαλίας, την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, ενώ αργότερα την ίδια μέρα συναντήθηκε και με τον Διονύση Τεμπονέρα. 

Είχε προηγηθεί, το βράδυ της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου, η μετάβαση του Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συνομιλήσει με το νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του τελευταίου, η συνάντηση έγινε όπως πάντα σε θετικό κλίμα, αλλά με βάση τις διαρροές από την πλευρά Τσίπρα, υπάρχει ανησυχία για το εσωκομματικό κλίμα, που αφορά και στις εκλογές, ενώ, όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί, όπως επισήμανε, μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποχώρηση Αχτσιόγλου και η κρίσιμη σύσκεψη των 6 συν 6 την Κυριακή

Στο πλαίσιο των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα, το κίνητρο ήταν δεόντως σημαντικό: η παρότρυνση στην Έφη Αχτσιόγλου προκειμένου να παραμείνει στο κόμμα. 

Η Χριστίνα Κοραή έδωσε στο MEGA περαιτέρω πληροφορίες για τις αποχωρήσεις των στελεχών της κίνησης "6 συν 6", που πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή προκειμένου τα στελέχη της να αποφασίσουν αν θα μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα ανακρούσουν πρύμναν. Πάντως, φαίνεται ότι τα στελέχη της "Ομπρέλας" έχουν ήδη τείνει χείρα φιλίας στους ομολόγους τους της κίνησης, όπως φάνηκε και από αυτό που είπε ο ένας από τους τρεις που ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι θα διαγράψει, δηλαδή ο Δημήτρης Βίτσας. 


Η πληροφόρηση θέλει τον Στέφανο Κασσελάκη να ανησυχεί για την αποχώρηση, αφού έχει διευκρινίσει τη διάθεσή του να συνεργαστεί με τους πολιτικούς της συγκεκριμένης συνιστώσας, προεξαρχούσης της αντιπάλου του στις εσωκομματικές εκλογές, Έφης Αχτσιόγλου.

Τα θέλω της Αχτσιόγλου διέπει αβεβαιότητα, καθώς, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η πιθανή αποχώρησή της από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ενεργοποίησε» την αριθμητική της διάσπασης. Οι αποχωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι μεν από ιστορικά στελέχη αλλά δεν είναι βουλευτές. Η επιστολή της Αχτσιόγλου προς τον Κασσελάκη περιελάμβανε εφτά υπογραφές και το πέπλο της πραγματικής διάσπασης κάλυψε την Κουμουνδούρου.

Η Κυριακή, 19η Νοεμβρίου, μπορεί να είναι ιστορική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν τα στελέχη της "6 συν 6" αποφασίσουν τη μαζική φυγή. Η σύσκεψη μπορεί να αποτελέσει εκατόμβη για το κόμμα κι αυτός είναι ο λόγος που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας. Διοχευτεύτηκε, μετά τη συνάντηση με τον Σακελλαρίδη, αρκετή σκόνη ώστε να εικαστεί πως σε περίπτωση που η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ στραβώσει ολοσχερώς και δημιουργηθεί ένας πλέον αριστερός του πόλος, ο Σακελλαρίδης μπορεί να μπει μπροστάρης. Αλλά αυτά, βέβαια, είναι μόνο ενδεχόμενα και αναφέρονται βάσει ενδείξεων. Ο Τσίπρας, αξίζει να υπενθυμιστεί, αρνήθηκε να εκπροσωπήσει ακόμη τον ΣΥΡΙΖΑ στο Συμβούλιο της Ευρώπης και λειτουργεί ως τρόπον τινά ανεξάρτητος.