Πέντε παρεμβάσεις-έκπληξη ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, πέραν βέβαια της έκτακτης ενίσχυσης συνολικού ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε χθες και θα κατευθυνθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις που τρέχουν, όπως για παράδειγμα το φορολογικό νομοσχέδιο ή η υλοποίηση του νέου τρόπου επιλογής των διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου, βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα επιχειρήσουν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν μεγάλες ομάδες πολιτών.

*Διαβάστε εδώ: Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ με 22,5 μονάδες - "Έκπληξη" το ΠΑΣΟΚ που περνάει στη δεύτερη θέση


Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις θα αφορά το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, το οποίο πλέον οι οδηγοί το ζουν καθημερινά στο πετσί τους. Ο πρωθυπουργός εστιάζει την προσοχή του σε μια νέα πολιτική αστικής βιώσιμης κινητικότητας, που θα δίνει έμφαση στις λεωφορειολωρίδες, οι οποίες θα επιτηρούνται αυστηρά, και στα καινούργια λεωφορεία, τα οποία θα μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Όπως προανήγγειλε χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η παρουσίαση των μέτρων και των πρωτοβουλιών αυτών, ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί εντός του Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στη στεγαστική πολιτική, για την οποία ήδη τρέχουν ορισμένα προγράμματα. Το σχέδιο είναι να δοθούν κίνητρα για να μπουν περισσότερα διαμερίσματα στην αγορά, που σήμερα είναι κλειστά και άρα αχρησιμοποίητα. Περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. «Αν δείτε, παραδείγματος χάρη, το Δημόσιο μπορεί να εισφέρει τι; Το ακίνητο. Ο ιδιώτης θα εισφέρει το κόστος κατασκευής. Τι θα επιστρέψει σ' εμάς; Κάποια σπίτια, κάποια διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαμε να τα νοικιάσουμε σε τιμές οι οποίες να είναι πιο χαμηλές, για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η τρίτη παρέμβαση, που αφορά στη μεταρρύθμιση του προγράμματος παροχής άδειας παραμονής μέσω της λεγόμενης χρυσής βίζας. «Σκέφτομαι, γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα απόκτησης Golden Visa σε όποιον αγοράζει ένα διατηρητέο με υποχρέωση να το επισκευάσει. Αυτόματα, κατευθύνουμε επενδυτικά κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας τις αλλαγές που έχει κατά νου στο πρόγραμμα αυτό.

Η τέταρτη παρέμβαση αφορά στην υγεία: Μέχρι το τέλος του χρόνου, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να έχει εγκαινιάσει (στο Αττικό Νοσοκομείο) το πρώτο κέντρο παρέμβασης για εγκεφαλικά που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. «Για τον πολίτη είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι το ασθενοφόρο το οποίο θα παραλάβει τον πολίτη θα πρέπει να μπορεί να κάνει την έγκαιρη διάγνωση, να καταλάβει ότι αυτό το οποίο βλέπει, το οποίο δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει, είναι εγκεφαλικό επεισόδιο και από το να τον πάει σε ένα τυχαίο νοσοκομείο, το οποίο μπορεί να εφημερεύει, να τον πάει σε εκείνο το νοσοκομείο το οποίο έχει κέντρο περίθαλψης για τα εγκεφαλικά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αγγίζει η πέμπτη και τελευταία παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν από το κλείσιμο της χρονιάς. Η έκπληξη εδώ έγκειται σε μία νέα αύξηση στα εισοδήματα των γιατρών και συγκεκριμένα στις εφημερίες. Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχουμε αυξήσει τον βασικό μισθό, έχουμε αυξήσει το νοσηλευτικό επίδομα, ενδεχομένως να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ακόμα, κάντε λίγο υπομονή, ίσως μπορέσουμε να τις εξαγγείλουμε στον προϋπολογισμό για τις εφημερίες, να βελτιώσουμε ακόμα λίγο τα χρήματα τα οποία βγάζουν οι γιατροί».