Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί από την πλευρά του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Η συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν σε ψυχρό κλίμα με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι κάθετος στο θέμα του Ισραήλ αλλά και ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην ύπαρξή του.

Όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας ερωτήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο για το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών eurofighter απάντησε σε επιθετικό τόνο λέγοντας χαρακτηριστικά «αν τα δώσει η Γερμανία, αλλιώς εμείς θα τα προμηθευτούμε από αλλού. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που παράγουν δικά τους μαχητικά και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από εκεί». Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προηγήθηκε της συνάντησης των δύο ανδρών που ακολούθησε αμέσως μετά.

Δεσποτόπουλος: Κακό κλίμα στην συνάντηση Ερντογάν με Σόλτς

Ο Βασίλης Μαρτζούκος, αντιναύρχος εν αποστρατεία σχετικά με τα eurofighter είπε: «Είναι σύγχρονα και ικανά. Το θέμα είναι ότι η Ισπανία και η Αγγλία είναι διατεθειμένες να τα πουλήσουν στην Τουρκία κι ανθίσταται η Γερμανία». Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, διεθνολόγος σχετικά με την συνάντηση που Ερντογάν – Σολτς σημείωσε: «Η Τουρκία «έφαγε» τρία «χαστούκια» στην Γερμανία και το ότι έγινε η συνέντευξη Τύπου πριν την συνάντηση είναι ενδεικτικό του κακού κλίματος».

Ενώ για την επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 7 Δεκεμβρίου σχολίασε ο διεθνολόγος:
«Εκτιμώ ότι το ήρεμο κλίμα θα συνεχιστεί. Ειδικά αυτή την περίοδο η Τουρκία έχει ανοίξει μεγάλα μέτωπα με τη Δύση. Είχε το ουκρανικό και τώρα ήρθε η ιστορία με την Λωρίδα της Γάζας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει κανένα συμφέρον να ανοίξει ένταση με την Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο αντιναύρχος ε. α. δήλωσε σχετικά με το ελληνοτουρκικό: «Στα Μ.Ο.Ε (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) έχω κάποιες επιφυλάξεις δεδομένου ότι το πεδίο εφαρμογής είναι το Αιγαίο. Όταν διαπραγματεύεσαι μέσω των ΜΟΕ 50 -50 αμοιβαίες υποχωρήσεις δίνεις ένα πολιτικό μήνυμα προς τα έξω ότι το Αιγαίο είναι κάτι ουδέτερο και υποχωρούν οι δύο πλευρές εξίσου. Αυτό δεν μου αρέσει και κρατάω μία επιφύλαξη».