Πριν από το τέλος του χρόνου θα έλθει στη Βουλή, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, το πολυσυζητηµένο νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών και στη χώρα µας.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, οι σχετικές παρεµβάσεις συζητήθηκαν επανειληµµένως στο Μέγαρο Μαξίµου µεταξύ του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του και πλέον το θέµα βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εισηγήσεων.

Με βάση τους κεντρικούς άξονες του πλαισίου το οποίο επεξεργάζονται οι πρωθυπουργικοί επιτελείς, ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών θα αποτελεί πια µια κοινωνική πραγµατικότητα, στα πρότυπα των όσων ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, µε τις αντίστοιχες τελετές να λαµβάνουν χώρα στο σύνολο των κατά τόπους δηµαρχείων της επικράτειας και µε τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που ισχύουν και για τις περιπτώσεις των ετεροφυλόφιλων πολιτών.


Τι θα προβλέπεται για την τεκνοθεσία

Στον αντίποδα, σύµφωνα µε το κυρίαρχο για την ώρα σκεπτικό, προβλέπονται µια σειρά από περιορισµούς σε ό,τι αφορά το έτερο µεγάλο αίτηµα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αυτό δηλαδή της τεκνοθεσίας. Συγκεκριµένα, σε αυτή τη χρονική στιγµή φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της επέκτασης και για τους άνδρες της κείµενης νοµοθεσίας η οποία αφορά τη δυνατότητα µιας γυναίκας να προχωρά στην υιοθεσία ενός παιδιού, χωρίς να ανοίγει -σε επίπεδο θεσµών- τουλάχιστον ο δρόµος για την κίνηση των αντίστοιχων διαδικασιών για τα οµόφυλα ζευγάρια, που είτε θα προχωρήσουν σε γάµο είτε θα προτιµήσουν το σύµφωνο συµβίωσης.

∆ηλαδή ένας άνδρας, όπως ισχύει σήµερα αποκλειστικά και µόνο για τις γυναίκες, θα µπορεί από δω και στο εξής να υιοθετεί κατά µόνας ένα παιδί, αλλά το µέτρο αυτό δεν θα µπορεί να εφαρµοστεί σε αυτή τη φάση σε οµόφυλα ζευγάρια, είτε πρόκειται για άνδρες είτε για γυναίκες που έχουν επιλέξει να οδηγηθούν σε γάµο, µε βάση το δικαίωµα που θα τους παρέχει ο νέος νόµος. Η τακτική αυτή αποφασίστηκε δεδοµένων των πολύπλοκων παραµέτρων της υπόθεσης αυτής και των θεσµικών προβληµατισµών που εξέφραζαν όλο αυτό τον καιρό συνοµιλητές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.


Εντός χρονοδιαγράµµατος η εξαγγελία Μητσοτάκη

Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά υλοποιείται στον απόλυτο βαθµό η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη νοµιµοποίηση του γάµου των οµοφυλόφιλων πολιτών στη χώρα και µάλιστα στην απαρχή του χρονοδιαγράµµατος, το οποίο είχε περιγράψει ο ίδιος πριν από µερικούς µήνες, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς στη διάρκεια µιας πρόσφατης ενηµέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο οποίος είχε τοποθετήσει τις σχετικές νοµοθετικές πρωτοβουλίες σε ορίζοντα τετραετίας.

Οπως γίνεται αντιληπτό και συνυπολογίζοντας το σύνολο των εν πολλοίς εκ διαµέτρου αντίθετων απόψεων που εκφράζονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες του πρωθυπουργικού στρατηγείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να δράσει εµπροσθοβαρώς στο κοµµάτι αυτό, δείχνοντας αποφασιστικότητα, καθώς και την επιθυµία να µη σέρνεται µέσα στον χρόνο ένα θέµα µε σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, που µοιραία θα έχει αντίκτυπο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος.

Μάλιστα, αυτή η χρονική περίοδος θεωρείται πως ήταν η καταλληλότερη για να ξετυλιχθεί ο εν λόγω σχεδιασµός, καθώς, αφενός, έχει γίνει η επικοινωνιακή προεργασία µε φόντο τη σίγουρη αντίδραση µιας µερίδας του στελεχικού δυναµικού και της βάσης της Ν.∆. που ανήκουν στη δεξαµενή της λεγόµενης παραδοσιακής ∆εξιάς και, αφετέρου, δίνεται µια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο κυβερνών κόµµα να καταδείξει ότι αντιλαµβάνεται πλήρως το κοινωνικό µοµέντουµ και προπορεύεται µε πράξεις και όχι ιδεολογικού χαρακτήρα αναλύσεις στα ζητήµατα αυτά. Αφήνει πίσω δηλαδή -σε ό,τι έχει να κάνει µε το αντίστοιχο ακροατήριο- κι ένα ακόµη σηµαντικό κοµµάτι του πολιτικού και κοινωνικού Κέντρου τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ (και δη της εποχής Κασσελάκη) όσο και το ΠΑΣΟΚ.


Οι αντιδράσεις της δεξιάς πτέρυγας

Πλέον, και µετά τη γνωστοποίηση των παραµέτρων του νέου νόµου, το Μέγαρο Μαξίµου θα κληθεί να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν µε µαθηµατική ακρίβεια κατά την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο, αλλά και τη στιγµή της ψήφισης από τους κόλπους της δεξιάς πτέρυγας. Το πλέον ενδεικτικό παράδειγµα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος χωρίς περιστροφές δήλωσε πως δεν θα υπερψηφίσει τις εν λόγω διατάξεις, ενώ αναλόγως προβληµατισµένοι εµφανίζονται και άλλοι «γαλάζιοι» βουλευτές, όπως ο υφυπουργός Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Θάνος Πλεύρης και µια σειρά εκπροσώπων της περιφέρειας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς και µια σειρά κοινοβουλευτικών στελεχών που συνοµιλούν σταθερά µαζί του.

Πιο διαλλακτικός εµφανίζεται εσχάτως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ η µη προώθηση του ζητήµατος της υιοθεσίας, µε τα ιδιαίτερα κοινωνικά χαρακτηριστικά που το συνοδεύουν, θα µπορούσε υπό συνθήκες να συνιστά κοµβικό επιχείρηµα για την ανάσχεση του κύµατος των αντιδράσεων. Εξάλλου, η όσο το δυνατόν µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα της επιχείρησης αποφυγής διαρροών θα σηµατοδοτήσει παράλληλα και την εκποµπή πιο ηχηρού µηνύµατος, αλλά και το πιο εµφατικό κλείσιµο των όποιων εσωκοµµατικών εκκρεµοτήτων ανοίξουν.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής