Στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, αλλά και της αντιδυτικής ρητορικής που έχει αναπτύξει εκ νέου ο πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Η όλη στάση της Άγκυρας, με μετωπική σύγκρουση προς το Ισραήλ και υπεράσπιση της Χαμάς, είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα έντονες ζυμώσεις στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, δεδομένης της ξεκάθαρης επιδίωξης της κυβέρνησης να επενδύσει ακόμα περισσότερο στο προφίλ της χώρας ως του πλέον αξιόπιστου εταίρου της Δύσης σε μια γεωπολιτική περιοχή που φλέγεται σε Βορρά και Νότο. Ωστόσο, ακριβώς αυτό το στοιχείο οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών να μην υπαναχωρήσουν σε ό,τι αφορά το ραντεβού του ερχόμενου μήνα, καθώς κρίθηκε πως πρόκειται για ακόμα μία ένδειξη υπευθυνότητας της Ελλάδας έναντι της κρίσιμης συγκυρίας που βιώνει η ανατολική Μεσόγειος, καθώς και για μια ειλικρινή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις δύο πλευρές του Αιγαίου, να μην τορπιλιστεί η διαδικασία επαναπροσέγγισης και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον καλής γειτονίας.

«Καταδεικνύουμε ότι δουλεύουμε για τη νηνεμία της γεωστρατηγικής μας ζώνης, ανάμεσα σε δύο πολέμους», σημειώνει έμπειρος διπλωματικός παράγοντας. Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο πως τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θεωρούν πως δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ του «καλού φεγγαριού» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και, κατ' επέκταση, η ευκαιρία να βρεθεί κοινός τόπος σε μια σειρά από σημαντικές πτυχές της έννοιας της καλής γειτονίας. Εξάλλου, το επίσημο αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η εν τοις πράγμασι καλλιέργεια Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο καθορισμός θετικής ατζέντας σε επίπεδο καθημερινότητας, με κεντρικούς άξονες την οικονομική και την εμπορική συνεργασία, την Πολιτική Προστασία, την ενέργεια, την Εκπαίδευση, καθώς και το Μεταναστευτικό. Η προεργασία που έχει γίνει από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, τους αρμόδιους υφυπουργούς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες φαίνεται να αφήνει για πρώτη φορά παράθυρο αισιοδοξίας για συγκεκριμένα συμπεράσματα και υπογραφή αντίστοιχων Μνημονίων και Συμφωνιών (σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται κοινή γραμμή σε 22 από τις 29 θεματικές ενότητες).

Μάλιστα, όπως λένε οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο των διεργασιών, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα της μετανάστευσης βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να προκύψει ένα πλαίσιο που να υποχρεώνει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις και το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει υπόβαθρο για γενικότερες παρεμβάσεις στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ηδη ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνεννόηση με την ελληνική διπλωματία επεξεργάζεται ένα σχετικό πλάνο και πλέον απομένει να φανεί αν θα καταστεί δυνατό. Σε αυτό το κάδρο τοποθετείται το σενάριο των κοινών περιπολιών και της παρουσίας ακόμα και Ελλήνων λιμενικών στα τουρκικά παράλια.

Ελλάδα-Τουρκία: Τα μεγάλα μέτωπα

Από εκεί και πέρα, όπως έγραφαν τα «Π» πριν από λίγο καιρό, κάθε άλλο παρά αποκλείεται, ακόμα και στην παρούσα συνθήκη, να επιχειρηθεί η εξεύρεση ενός "οδικού χάρτη" που θα μπορούσε να περιγράψει ένα κοινό modus operandi στο επίπεδο των μεγάλων διαφορών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας το επόμενο χρονικό διάστημα, που, με βάση τις πάγιες ελληνικές θέσεις, δεν είναι άλλες από την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή, φυσικά, είναι μια υπόθεση που θα αναλυθεί πίσω από τις "κλειστές πόρτες" και αποκλειστικά μεταξύ των δύο ηγετών και των υπουργών Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι, πριν ενσκήψει ο παράγων του πολέμου στη Γάζα και της επιχείρησης της Τουρκίας να αναδειχθεί ως ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου μέσω της παροχής διπλωματικής (και όχι μόνον) στήριξης στη Χαμάς (γεγονός που ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει για τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν στη "λάθος μεριά της Ιστορίας"), υπήρξε ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν, ώστε να ιχνηλατηθεί το τοπίο για την πιθανότητα να υπάρξουν επιμέρους κοινοί κώδικες επικοινωνίας. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι έγκυρες διπλωματικές πηγές μιλούσαν τότε για το "ορόσημο της άνοιξης", που θα ήταν δυνατό να επιφέρει νέα δεδομένα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συνθήκη του πολέμου έχει διαφοροποιήσει πια τα πράγματα, ωστόσο ουδείς στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κλείνει την πόρτα σε οποιαδήποτε θετική εξέλιξη, ανάμεσα στις οποίες θα μπορούσε να συμπεριληφθεί ακόμα και η εκατέρωθεν καταγραφή διαφορών και αντίθετων εκτιμήσεων στα σημαντικά μέτωπα. "Κρατάμε χαμηλά την μπάλα, μιλάμε κατά βάση για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και από κει και πέρα έχουμε ανοικτούς ορίζοντες, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τη διαφύλαξη των εθνικών μας δικαιωμάτων", επισημαίνουν πρόσωπα που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις ζυμώσεις με φόντο την 7η Δεκεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" της 18ης Νοεμβρίου.