«Στα προβλήματα που καλούμαστε να λύσουμε πρέπει να απαντήσουμε με μια μεγάλη συγκλονιστική μεταρρύθμιση, τότε θα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», σημείωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023».

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι από τη δεκαετία του ’90 έχουν αλλάξει πολλά στον χώρο της υγείας, καθώς έχουν συμβεί τρία μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα, τα οποία έχουν διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο. Και ειδικότερα, ανέφερε: «Το ένα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει τον πλανήτη και τη ζωή των ανθρώπων με τρόπο καθοριστικό. Το δεύτερο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, με αποτέλεσμα τα συστήματα υγείας να καλούνται να υπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Και το τρίτο ζήτημα είναι η πανδημία, η οποία μας συγκλόνισε».

Διαβάστε ακόμα: Μαρία Συρεγγέλα στα Παραπολιτικά 90,1: Να ψηφίσουμε και να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε βάλει στο πρόγραμμά μας

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «η παγκόσμια κοινωνία με πρωτοπόρα την επιστήμη νίκησε την πανδημία. Σταθήκαμε όρθιοι. Τα προβλήματα, όμως, παραμένουν και τα προβλήματα νοσηρότητας είναι ακόμα πιο έντονα. Βασική και πρωταρχική επιδίωξή μας είναι το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στο εθνικό σύστημα υγείας. Είμαστε μια χώρα δημοκρατική, φιλελεύθερη, που πιστεύουμε στην ισονομία, στην ισοπολιτεία, στα δικαιώματα των ανθρώπων, ένα βασικό δικαίωμα είναι η πρόσβαση, η ισότητα στην πρόσβαση. Σκέφτομαι πώς ένας φτωχός άνθρωπος με ένα σοβαρό νόσημα μπορεί να φτάσει στη θεραπεία του. Την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για να υπηρετήσουμε αυτό τον ύψιστο στόχο. Καλούμαστε να αλλάξουμε. Ολοι μαζί, συνοδοιπόροι, να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες», κατέληξε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.