«Πρόβα» διαλόγου στις 7 ∆εκεµβρίου στην Αθήνα - Το περιεχόµενο των συζητήσεων Μητσοτάκη - Ερντογάν - Επόμενο ραντεβού για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Σε 18 ηµέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έρθει ξανά στην πρωτεύουσα και θα έχει συνάντηση µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο τελικά θα γίνει στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη.
Το ηµερολόγιο έδειχνε 7 ∆εκεµβρίου του 2017. Εκείνη την ηµέρα πραγµατοποιήθηκε η επεισοδιακή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ακολούθησαν χρόνια έντασης που έφτασαν στα πρόθυρα πολεµικής σύρραξης, µε τη σχέση των δύο χωρών να περνά από «σαράντα κύµατα». Σε 18 ηµέρες, ο Τούρκος πρόεδρος θα έρθει ξανά στην πρωτεύουσα και θα έχει συνάντηση µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο τελικά θα γίνει στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη. Η «Απογευµατινή» της Κυριακής αποκαλύπτει την ατζέντα των επικείµενων επαφών, τις προσδοκίες της Αθήνας και τον απώτερο στόχο των δύο πλευρών.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Τα θέµατα
Στο Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδα και Τουρκία θα αγγίξουν βατά θέµατα, πιάνοντας το νήµα από εκεί που το άφησαν οι αρµόδιοι υφυπουργοί στο πλαίσιο της λεγόµενης Θετικής Ατζέντας και των κατ’ ιδίαν επαφών τους. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Α» της Κυριακής, στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίµου και σε χώρους του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών, Ελληνες και Τούρκοι υπουργοί θα καταλήξουν σε µια σειρά από συµφωνίες. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται µια συµφωνία για το Μεταναστευτικό, για την οποία έχει ήδη στρωθεί το έδαφος. Επίσης, στο ΑΣΣ οι αρµόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα εξετάσουν τα περιθώρια συνεργασίας σε οικονοµικό και εµπορικό επίπεδο, στην πολιτική προστασία, στον τουρισµό, στον πολιτισµό και στην Εκπαίδευση. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, στο περιθώριο των επαφών θα συµφωνηθεί και το επόµενο ελληνοτουρκικό ραντεβού, κατά τη διάρκεια του οποίου, όποτε κι αν γίνει, θα συζητηθεί το θέµα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, το προανήγγειλε προσφάτως. Μιλώντας στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, δήλωσε πως «η δικιά µου προδιάθεση, µε την εντολή του πρωθυπουργού, είναι να αγγίξουµε µε γενναιότητα τα θέµατα, τα οποία µας ταλανίζουν επί δεκαετίες». Η συγκεκριµένη δήλωση του Ελληνα υπουργού µπορεί να πέρασε κάτω από τα ραντάρ των περισσότερων Μέσων Ενηµέρωσης, ωστόσο ειπώθηκε ακριβώς για να δώσει το στίγµα του τι έπεται. Φυσικά, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε ότι «δεν είµαστε αιθεροβάµονες, είµαστε θετικοί. Εχουµε µία συγκρατηµένη αισιοδοξία. Προχωράµε βήµα βήµα, αλλά η διάθεσή µας είναι να µπορέσουµε να επιλύσουµε τα θέµατα, έτσι ώστε οι γενιές που θα έρθουν να έχουν µία πατρίδα που θα είναι πιο ασφαλής και µια γειτονιά που θα τους προσφέρει ευηµερία». Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αµυνας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Νίκος ∆ένδιας, έχουν ξεκαθαρίσει ότι ζητήµατα κυριαρχίας δεν µπορούν να γίνουν αντικείµενο διαλόγου. Προς το παρόν διατηρούµε το καλό κλίµα. Η προσφυγή στη Χάγη, λένε ανώτατες διπλωµατικές πηγές, αργεί, διότι είναι δύσκολο να καταλήξουµε σε συνυποσχετικό µε τους Τούρκους. Ωστόσο υπάρχει η αµοιβαία βούληση να συζητάµε, ώστε να µην καταλήγουµε σε κρίση κάθε φορά που διαφωνούµε. Η πρώτη, λοιπόν, «πρόβα» διαλόγου θα γίνει σε λίγες ηµέρες στην Αθήνα.
Η σύνθεση
Η ατζέντα του Συµβουλίου «προδίδει» την ελληνική σύνθεση. Βέβαιο θεωρείται ότι θα συµµετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί. Ενώ µε τους Τούρκους οµολόγους τους θα συνοµιλήσουν και οι υπουργοί που χειρίζονται τα θέµατα Μετανάστευσης, Οικονοµίας, Πολιτικής Προστασίας, Τουρισµού, Πολιτισµού και Εκπαίδευσης. Οσο για την τουρκική αποστολή, πληροφορίες από τη γείτονα µιλούν για εννέα κορυφαίους υπουργούς και µια αποστολή συνολικά τριακοσίων ατόµων που θα φτάσει στην Αθήνα µε δύο αεροπλάνα. Μαζί µε τον Τούρκο πρόεδρο, στην Αθήνα θα έρθει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ο υπουργός Τουρισµού και Πολιτισµού Μεχµέτ Νουρί Ερσόι, ο υπουργός Οικονοµικών Μεχµέτ Σιµσέκ, ο υπουργός Ενέργειας και Τεχνολογίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Γιλµάζ Τουντζ, ο υπουργός Παιδείας Γιουσούφ Τεκίν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιµατικής Αλλαγής Μεχµέτ Οζχασεκί.
Θράκη µε... ερωτηµατικό
Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Τ. Ερντογάν και η πολυπληθέστατη συνοδεία του θα επισκεφθούν αυθηµερόν την Αθήνα. Προς το παρόν, δεν προβλέπεται διανυκτέρευση. Οταν η τουρκική πλευρά ανακοινώσει στην ελληνική το τελικό πλάνο, το υπουργείο Εξωτερικών θα καταλήξει στο σχετικό εθιµοτυπικό. Μένει να φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος θα πάει µετά ιδιωτικώς στη Θράκη. Μέχρι στιγµής, δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, ουδείς µπορεί να το αποκλείσει. Ισως ο Τ. Ερντογάν το ανακοινώσει την τελευταία στιγµή. Αν το αποφασίσει, στην περιοχή θα µεταβεί Ελληνας υπουργός ή βουλευτής, ως είθισται. Η αλλαγή τοποθεσίας, δηλαδή η επιλογή της Αθήνας έναντι της Θεσσαλονίκης για το ΑΣΣ, που έγινε για πρακτικούς λόγους (χώροι και µέτρα ασφαλείας), απέτρεψε ένα ενδεχόµενο σόου του Τ. Ερντογάν στη Θράκη. ∆εν θα πήγαινε στο σπίτι του Κεµάλ; Το 2017 πήγε. ∆εν θα προχωρούσε στις γνωστές ρητορικές προκλήσεις για τη µουσουλµανική µειονότητα, την οποία εκείνος εξακολουθεί να «βαφτίζει» τουρκική; Μάλλον θα το έκανε και τότε θα εισέπραττε τη δικαιολογηµένη αντίδραση της Αθήνας. Γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το εύθραυστο καλό κλίµα στα Ελληνοτουρκικά. Μένει να δούµε αν τελικά θα πάει.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής