Το σχέδιο της κυβέρνησης τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Θεσσαλία και Έβρο από την κακοκαιρία Daniel και τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού όσο και το ευρύτερο σχέδιο απέναντι στην κλιματική κρίση ξεδίπλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.  Η ενημέρωση διεξάγεται με βάση τα όσα προβλέπει το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής. Μαζί με τον Πρωθυπουργό στα υπουργικά έδρανα βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και Εβρου, όπως οι κκ. Καιρίδης, Βορίδης, Αυγενάκης, Σταϊκούρας.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης στους πληγέντες στη Θεσσαλία, τον διπλασιασμό των κονδυλίων για την κρατική αρωγή απέναντι στις καταστροφές από την κλματική αλλαγή ενώ δήλωσε και πρόθυμος να ενσωματώσει προτάσεις της αντιπολίτευσης «αν αυτές ξεπερνούν το επίπεδο των συνθημάτων».

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων η οποία συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ,στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Περνώντας στο θέμα των φυσικών καταστροφών είπε ότι το θέμα προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις.

«Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παρωδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ανέφερε σημειώνοντας πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όσα έγιναν στον Έβρο και στη Θεσσαλία και υπενθύμισε τα ποσοστά βροχόπτωσης του "Ντάνιελ" σε σχέση με αυτά στον "Ιανό".«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειο δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δυστυχώς δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυξάνει ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι υπόθεση παγκόσμια, ότι οι νέες συνθηκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν ως σήμερα όλες οι χώρες και πως χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.
 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τις επόμενες ημέρες το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ είπε ότι χάρις στο 112 σώθηκαν πολλές ζωές και υπενθύμισε ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε ενώ πριν από λίγες εβδομάδες το εφάρμοσε η πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στην πλημμύρες είναι να πας στο υψηλότερο σημείο.

«Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», πρόσθεσε και είπε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

«Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Και οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας εδρεύουν στη Θεσσαλία και είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκ ευρώ σε χρόνο ρεκόρ», επισήμανε και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στήριξη στην Τ.Α για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές.

«Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ στη συνέχεια ανέφερε αναλυτικά τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ - Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων και πως θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία σε συννενόηση με την Ένωση Εφοπλιστών και αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από ότι ήταν πριν.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στη Παλαγία και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.

«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε εμπορική γραμμή Λάρισας - Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο. Ο μεγάλος στόχος η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε.

Αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγυης αυτή την στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον "Ιανό" άντεξαν όλα», συμπλήρωσε και έδειξε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του "Ιανού" άντεξαν στον Ντάνιελ. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», ανέφερε.

«Νοιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον "Ιανό". Θα το ξανακάνουμε με τον "Ντάνιελ" σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες. Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας είπε ότι έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας η οποία στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας τον λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.«Διπλασιάζουμε τα κονδύλια κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών - Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση δασικής υπηρεσίας»

«Στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκ ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον "Ντάνιελ" καταβάλλαμε 1 δις ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

«Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι στα πρωτοφανή φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εντόπισα λάθη. Ενσωματώσαμε την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες, κάμερες. Επενδύουμε στο διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Να κάνω ξεχωριστή αναφορά στο ρόλο της αυτοδιοίκησης. Τα πρωτόκολλα της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Θα κάνω αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών, θα παρακολουθούμε τους καθαρισμούς οικοπέδων», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και πως έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη το Φεβρουάριο.

Η ΕΜΥ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συνέχισε ζητώντας από όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση δασικής υπηρεσίας», πρόσθεσε.


Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης 

«Η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα ζητήματα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Η προσαρμογή στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση. Είναι εύκολο να ρωτάς αλλά πρέπει μερικές φορές να απαντάς. Δεσμεύομαι ότι αν η πρότασή σας ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική είμαι έτοιμος να την ενσωματώσω στο δικό μας σχέδιο. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του δήλωσε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. «Το επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις κινήσεις και πρωτοβουλίες.  Η κυβέρνηση θα πρωτοστατεί στην περιοχή με πρωτοβουλίες για ειρήνευση στην περιοχή», τόνισε.

Η κλιματική κρίση είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά για συγκλίσεις ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα αυτό απαιτεί και ρεαλιστικές δράσεις και συναινέσεις», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Μετά από ερωτήσεις πολλών για το θέμα και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισα να το συζητήσουμε συνολικά εδώ στη Βουλή», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Οι κλιματικές κρίσεις δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα, αλλά θα ξεσπάσουν κάθε στιγμή χωρίς πρόβλεψη για την έκταση», συνέχισε. 

«Στον Έβρο η Πυροσβεστική πάλευε και λίγες μερες μετά ο Daniel και ο Elias άλλαξαν την εικόνα της περιοχής από τις πυρκαγιές έπεσαν τόνοι νερού στη Θεσσαλία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, φέρνοντας ως παραδείγματα τον Καναδά και την Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι η κακοκαιρία Daniel έπληξε με σφοδρότητα την Ελλάδα αλλά και τη Λιβύη.

Στη συνέχεια έδειξε στατιστικό πίνακα με τα ποσοστά βροχόπτωσης στον Daniel και στον Ιανό και τόνισε πως τα ποσοστά βροχόπτωσης του Daniel είναι δεκαπλάσια από εκείνη του Ιανού. «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξέρουμε πως είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Μεταξύ 2010 και 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50%. Ήταν το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη, το θερμότερο φθινώπορο στην ιστορία του πλανήτη.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Όλα τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή, τη διαθεσιμότητα νερού και την ασφάλεια των πολιτών.
Να ξεκινησουμε από μερικες αναποδραστες αληθειες. Απέναντι στις προκλησεις θα ειμαι ο τελευταιος που θα δηλώσω ικανοποημενος από την διαχειρηση των θεομηνιων από το κρατος μας».

«Εκφράστηκε ανησυχία για μεγάλη υγειονομική κρίση, για βόμβα μιλούσαν τα κανάλια θυμάμαι. Θέλω να ευχαριστήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση των σπιτιών. Έγιναν εμβολιασμοί πρόσθετοι για τέτανο και ηπατίτιδα Α. Η κακοκαιρία δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, πλήγωσε και τις ψυχές των θυμάτων. Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκατ ευρώ που βρίσκονται σε λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών. Οι καταβολές συνεχίζονται 2 φορές την εβδομάδα. 65.000 δηλώσεις και εντοπίστηκαν λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης».

«Εχουν διατεθεί 50 οικισμοί», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Θέλουμε να στηρίξουμε τον κόσμο να φτιάξουν όσο πιο γρήγορα τα σπίτια τους. Δίνονται με μια απλή διαδικασία τα δάνεια. Το κράτος να αναλάβει την κατασκευή με 5 προεγκεκριμένα σχέδια». 

Για τα σχολεία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων. Σε συνεννόηση με την Ένωση Εφοπλιστών θα κτιστούν 25 σχολεία που θα γινουν καλύτερα από πριν.

«200 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο ΕΣΠΑ θα πάνε για την αποκατάσταση των νοικοκυριών. Αίτημα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης. 40 εκατ για αγροτικές καταστροφές από το Ταμείο Αλληλεγγύης. 686 εκατ από το Ταμειο Ανάκαμψης θα πάνε σε έργα υποδομής και αποκατάσταση υποδομών σε σιδηροδρόμους της Μαγνησίας, Καρδίτσα, Τρίκαλα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«3,3 δισ. θα κοστίσουν όλα τα έργα αποκατάστασης των περιοχών από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και εθνικούς πορους».

Πιο άμεση κινητοποίηση για τις ανθρώπινες ζωές, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων και συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι νέες συνθήκες ανατρέπουν όλα οσα ξέρουμε, χρησιμοποιώντας αυτή την τραγωδία είναι αφορμή για μεγάλες μεταρρυθμίσεις που δεν είχαμε τολμήσει να υλοποιήσουμε. Άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών. Μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για τη μεγαλύτετη αποκατάσταση απωλειών. Και άμυνα στην κλιματική επίθεση. Συμφωνώ με την αντιπολίτευση πως πρέπει να συνεργαστούμε με τους επιστημες στο Δημοκρήτειο. Για το μεγάλο πρόβλημα των υδάτων της Θεσσαλίας. Έχουμε ζητήσει από μεγάλη ολλανδική εταιρία ένα σχεδιο. Οι Ολλανδοί μας λένε ξεκάθαρα είναι η διαχείριση και συνεργασία πέραν των στενών υποδομών ενός δήμου και μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα που δεν χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα. Θα χρειαστούμε τις προτάσεις όλων σας. Τον Φεβρουάριο θα έχουμε το master plan για την αποκατάσταση ζημιών και τη θωράκιση. Ένα πρόγραμμα 4ετιας που είναι αναγκαίο να γίνει έστω και τώρα».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέογοντας: «Μεχρι τωρα αποζημιώναμε στο μέγιστο ποσοστό όλες τις ζημιές από θεομηνίες. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Πλέον οι επιχειρήσεις με άνω των 2 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών θα πρέπει να ασφαλίζονται, δεν θα υπάρχει παντα το κράτος πατερούλης να δίνει αποζημιώσεις».

«Θα γίνει νέος κανονισμός ασφάλισης από τον ΕΛΓΑ. Αναδιοργάνωση καλλιεργειών, τα είδη των προϊόντων μας θα πρέπει να έχουν ευελιξία. Αν πρέπει κάποιες να μετακομίσουν. Να πούμε και αλήθειες, υπάρχουν κάποιες καλλιέργειες γιατί έχουμε μόνο ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Είμαι ανοιχτός να κατασκευάσουμε μια νέα Μεταμόρφωση, είμαι θετικός ώστε οι άνθρωποι να μην πνίγονται».

Και ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε: «Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών. Πρέπει να προικίσουμε ένα τέτοιο ταμείο. Πώς θα το χρηματοδοτήσουμε; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από Μάρτιο έως Οκτώβριο».

«Η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση θα γίνει τον Φεβρουάριο στην Κρήτη. Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους ως σύμβουλοι του υπουργείου Κλιματικης Κρίσης θα αξιολογούνται. Πρόσληψη δασολόγων, σχέδιο για να γίνουν τα δάση μας πιο παραγωγικά. Να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα πως η χώρα μας εισάγει πολύ ξύλο για τις εγχώριες ανάγκες της».

 «Η χώρα μας πρωταγωνιστεί στη μείωση του άνθρακα και του φαινομένου του θερμοκηπίου με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ στις πρακτικές μας. Η Ευρώπη να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας προς την αντιπολιτευση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεσμεύομαι πως τις προτάσεις σας, αν ξεπερνούν τα συνθήματα, είμαι πρόθυμος να τις εντάξω, οποιαδήποτε ιδέα έχετε. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα ούτε χρώμα».