Το πώς θα είναι ο νέος πολιτικός φορέας, με αρχηγό πιθανόν τον Αλέξη Χαρίτση και τη συμμετοχή όλων όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, περιέγραψε μιλώντας στο Παραπολιτικά 90,1, και την εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, ο Νίκος Μπίστης, πρώην πλέον μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι, η Έφη το έχει διευκρινίσει εδώ και πολύ καιρό (σ.σ.: δεν θα είναι επικεφαλής), κάποιος από τη νέα γενιά των σαραντάρηδων. Ο κ. Χαρίτσης έχει ισχυρές πιθανότητες», ανέφερε ο κ. Μπίστης και πρόσθεσε: «Θα ανακοινωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα πρέπει να έχει ένα όνομα, και η κατεύθυνση του πολιτικού φορέα, η οποία είναι σαφής, είπαμε ότι θα γίνει γρήγορα αλλά όχι βιαστικά και δεν θέλουμε να είναι εμείς και η Ομπρέλα. Θέλουμε να είναι προφανώς αυτές οι δυνάμεις που αποτελέσανε τον κορμό του μαχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε, αλλά ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε και άλλα πράγματα. Θα είμαστε σε συνεννόηση με το κόμμα που θέλει να διαμορφώσει ο Π. Κόκκαλης, με κινήσεις διανοουμένων κ.λπ. Θα επανασυνδεθεί η Αριστερά με τον ζωτικό χώρο της διανόησης, που ήταν πάντα ο χώρος που το ΚΚΕ Εσωτερικού, το ίδιο το ΚΚΕ σε καλές στιγμές κυριαρχούσε, με το οποίο είχαμε ξεκοπεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να παραγνωρίζουμε καθόλου τη βάση αρχής ενός κόμματος της Αριστεράς που είναι τα λαϊκά στρώματα».

«Το "διαζύγιο" είχε προαναγγελθεί, είναι λυτρωτικό και για τις δύο πλευρές»,
δήλωσε ο Νίκος Μπίστης και εξήγησε ότι ο νέος φορέας θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Αυτή είναι η ομάδα των 9 βουλευτών που αποχώρησαν - Αναμένεται η συγκρότηση νέας Κ.Ο. με 11 μέλη (Ονόματα)

Ακόμη, ανέφερε πως θα επανασυνδεθεί η Αριστερά και στον ζωτικό χώρο της διανόησης. Ο Νίκος Μπίστης, επίσης, τόνισε πως δεν θέλει να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το «στάτους» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέλος, σημείωσε πως εάν ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίσει «πάνω στις ράγες που κινείται» σήμερα, θα αποχωρήσουν κι άλλοι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.



Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Νίκου Μπίστη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ήταν ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, το οποίο είναι λυτρωτικό και γι' αυτούς που μένουν και γι' αυτούς που φεύγουν. Μπορούν αυτοί που μένουν, δηλαδή η νέα ηγεσία, μπορεί να κάνει απρόσκοπτα πια την πολιτική της που κατά τη γνώμη μου αποτυπώνεται στην ομιλία που έκανε στον ΣΕΒ, στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή, σε αυτά που λέει για τους νοικοκύρηδες. Δηλαδή μια συντηρητική εκδοχή της πολιτικής να την κάνει απρόσκοπτα γιατί όσο είμαστε και εμείς μέσα φαίνεται ότι υπήρχε ένα μπρος πίσω, δεν διευκόλυνε κανέναν και θόλωνε την εικόνα της Αριστεράς. Και εμείς θα μπορέσουμε να κινηθούμε σε αυτό που προσδιορίζει το κείμενο, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης προοπτικά, όχι βιαστικά, αλλά γρήγορα, όχι μόνο από εμάς αλλά από ευρύτερες δυνάμεις, όχι μόνο από τα θραύσματα του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, ενός νέου φορέα, ο οποίος θα μπορέσει να καλύψει το κενό που αφήνει με τη νέα του ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα κινηθεί με τις νέες σταθερές που υπάρχουν πια μέσα στο κόμμα του προοδευτικού χώρου, την οικολογική διάσταση, στις νέες συνθήκες.

Ερωτηθείς αν επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο κ. Χαρίτσης ή μπορεί να είναι και η κ. Αχτσιόγλου

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι, η Έφη το έχει διευκρινίσει εδώ και πολύ καιρό, κάποιος από τη νέα γενιά των σαραντάρηδων. Ο κ. Χαρίτσης έχει ισχυρές πιθανότητες.

Ερωτηθείς αν θα ανακοινωθεί ένας πολιτικός φορέας

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Όχι, θα ανακοινωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα πρέπει να έχει ένα όνομα και η κατεύθυνση του πολιτικού φορέα, η οποία είναι σαφής, είπαμε ότι θα γίνει γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά και δεν θέλουμε να είναι εμείς και η Ομπρέλα. Θέλουμε να είναι προφανώς αυτές οι δυνάμεις που αποτελέσανε τον κορμό του μαχόμενου ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε, αλλά ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε και άλλα πράγματα. Θα είμαστε σε συνεννόηση με το κόμμα που θέλει να διαμορφώσει ο Π. Κόκκαλης, με κινήσεις διανοουμένων κ.λπ. Θα επανασυνδεθεί η Αριστερά με τον ζωτικό χώρο της διανόησης, που ήταν πάντα ο χώρος που το ΚΚΕ Εσωτερικού, το ίδιο το ΚΚΕ σε καλές στιγμές κυριαρχούσε, με το οποίο είχαμε ξεκοπεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να παραγνωρίζουμε καθόλου τη βάση αρχής ενός κόμματος της Αριστεράς που είναι τα λαϊκά στρώματα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα αυξηθεί η κοινοβουλευτική τους δύναμη και από άλλους που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Το ελπίζω. Ταυτοχρόνως δεν θέλω να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης... Αν ο κ. Κασσελάκης συνεχίσει, και νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να συνεχίσει, γιατί αυτός είναι ο εαυτός του, πάνω στις ράγες που κινείται μέχρι σήμερα, νομίζω ότι θα προσέλθουν και άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ελεύθερη πτώση και το φαινόμενο Κασσελάκη είναι επίσης σε ελεύθερη πτώση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να είναι πιο κοντά στον νέο φορέα

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: Αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει δίπλα του τα λένε στην πεθερά για να τ’ ακούσει η νύφη. Δηλαδή η αήθης επίθεση σε Τσακαλώτο και Κατρούγκαλο είναι πρώτοι υπουργοί του Τσίπρα... Ποτέ δεν έχω μιλήσει για πιθανές προθέσεις του Τσίπρα και δεν θα το κάνω τώρα.