Στις 10 το πρωί ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των δύο προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Σε τρεις κύκλους θα χωριστεί η αυριανή συζήτηση την Ολομέλεια της Βουλής που θα συνεδριάσει με αντικείμενό της προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικών Επιτροπών που θα διερευνήσουν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών στην υπόθεση της σύμβασης 717 για τη τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώτος κύκλος ομιλητών θα είναι 8μελής και άλλοι δύο 15μελείς. Η αναλογία των ομιλιών είναι 6 από τη Ν.Δ., 2 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε άλλο κόμμα και θα μιλήσει και κάποιος από τους ανεξάρτητους. Όπως επισήμανε ο κ. Τασούλας, «εάν δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους ποιος θα τους εκπροσωπήσει θα γίνει κλήρωση απόψε στο γραφείο μου».

Όπως συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, «οι ανεξάρτητοι δεν αναγνωρίζονται ως κόμμα αλλά μετέχουν στη Διάσκεψη των προέδρων με έναν εκπρόσωπό τους».

Μετά τον πρώτο κύκλο ομιλητών μπορούν να μιλήσουν οι 4 πρωταγωνιστές κατά των οποίων στρέφονται οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις τοποθετήσεις των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονη μυστική ψηφοφορία με 4 κάλπες ανά πρόσωπο και 4 ψηφοδέλτια. Κάθε ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει και τις δύο προτάσεις-σκεπτικά. Τα πρόσωπα που θίγονται στις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, άρα θα ψηφίσουν 4 λιγότεροι. Δηλαδή ο Κ. Χατζηδάκης ο Κ. Καραμανλής, ο Χ. Σπίρτζης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Όλοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν 30 λεπτά ή να στείλουν υπόμνημα ή να μην απαντήσουν καθόλου.

Η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και έχει δικαίωμα να μιλήσει υπουργός, που θα είναι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. Η εκτίμηση πάντως είναι πως η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ.