Μολονότι ο πρωθυπουργός έχει ρίξει ξεκάθαρα το πολιτικό του βάρος στην ταχύτατη, χωρίς πισωγυρίσµατα και προπάντων χωρίς αστοχίες, υλοποίηση του κυβερνητικού έργου µε προτεραιότητα τη δροµολόγηση των αναγκαίων µεταρρυθµίσεων, στο Μέγαρο Μαξίµου προετοιµάζονται παρασκηνιακά για το επόµενο εκλογικό ορόσηµο στα µέσα του 2024, που δεν είναι άλλο από τις ευρωεκλογές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν παραγνωρίζουν τους κινδύνους από µία κάλπη, που παραδοσιακά έχει χαρακτηριστικά... χαλαρότητας, ακόµη και διαµαρτυρίας, και ως εκ τούτου δεν αποδεικνύεται φιλική προς τους εκάστοτε κυβερνώντες. Ωστόσο αναγνωρίζουν την (χρυσή) ευκαιρία που τους παρουσιάζεται, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να σπαράσσεται από πρωτοφανείς σε κλίµακα εσωτερικές έριδες και να βρίσκεται σε µία κατάσταση προϊούσας διάλυσης και το ΠΑΣΟΚ να αδυνατεί, προς το παρόν τουλάχιστον, να καταστεί ο υποδοχέας της φθοράς του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμα: Μαρινάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Σημαντικό σταυροδρόμι οι ευρωεκλογές - Στόχος να αποτυπωθούν οι μεταρρυθμίσεις στους πολίτες

Συνακόλουθα η Νέα ∆ηµοκρατία επιδιώκει να επιβεβαιώσει στην κάλπη την πολιτική της ηγεµονία, µε ένα τέτοιο εκλογικό σκορ που δεν θα επιτρέπει... ποικίλες πολιτικές ερµηνείες έως τις επόµενες βουλευτικές εκλογές. Το κυριότερο, όµως, όπως λέγεται από ανώτερους κυβερνητικούς αξιωµατούχους: θα προικοδοτήσει την κυβέρνηση µε καθαρό πολιτικό ορίζοντα να εφαρµόσει ανεµπόδιστα τις µεταρρυθµίσεις... σύγκλισης µε την Ευρώπη, που έχει ήδη προγραµµατίσει.

Κοντά σε µία επικράτεια


Για τους µυηµένους στο κυβερνητικό παρασκήνιο, οι διεργασίες για το εκλογικό σύστηµα της ευρωκάλπης είχαν τους τελευταίους µήνες ενδιαφέρουσες διακυµάνσεις. Η επικρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίµου, πριν από τις δίδυµες εκλογικές αναµετρήσεις του 2023, πολλώ δε µάλλον µετά τη συντριπτική «γαλάζια» επικράτηση σε αυτές, ήταν κατά πληροφορίες η επαναφορά στη λίστα, καθώς τα... αντιπαραδείγµατα των περιπτώσεων Ζαγοράκη, Κύρτσου και Γεωργούλη ενίσχυαν την άποψη της επιλογής «πολιτικών» και εν πολλοίς αντι-star υποψηφιοτήτων, που δεν ευνοούνται από τον σταυρό προτίµησης στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Το ισχυρό αντεπιχείρηµα, που κέρδισε σηµαντικό έδαφος κατά τους πρώτους µήνες της νέας διακυβέρνησης, ήταν πως η απουσία κινήτρου ανάµεσα στους υποψήφιους, να κάνουν ουσιαστικό προεκλογικό αγώνα λόγω της λίστας, ενείχε τον κίνδυνο να οδηγήσει το κυβερνών κόµµα σε ανεπιθύµητες εκλογικές απώλειες, θολώνοντας το πολιτικό µήνυµα. Αφού αποκλείστηκε η εκδοχή της λίστας, στο Μέγαρο Μαξίµου έδειξαν να κλίνουν προς τη λύση της κατάτµησης της επικράτειας σε περιφέρειες κατά τις πρώτες εβδοµάδες του φθινοπώρου, ώστε να ενισχυθούν µε αυτόν τον τρόπο οι λιγότερο «δηµοφιλείς» υποψηφιότητες σε ένα πιο περιορισµένο και µε τοπικά χαρακτηριστικά εκλεκτορικό σώµα.

Εδώ και µήνες, εξάλλου, ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, επεξεργάζεται διάφορες εκδοχές σε ό,τι αφορά στην κατάτµηση της επικράτειας: από 7 ξεχωριστές περιφέρειες, όσες είναι και οι αποκεντρωµένες διοικήσεις, έως και 4. Πλέον και λίγο πριν από τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, η «Απογευµατινή» της Κυριακής είναι σε θέση να γνωρίζει πως στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν δύο βασικά σενάρια: το ένα είναι η κατάτµηση της επικράτειας σε 5 περιφέρειες, ήτοι την Αττική, τη Μακεδονία και τη Θράκη (Κεντρική, ∆υτική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), την Ηπειρο µαζί µε τη ∆υτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά, τη Θεσσαλία µαζί µε τη Στερεά και, τέλος, την Κρήτη µαζί µε τα νησιά του Αιγαίου, και το άλλο να παραµείνει το εκλογικό σύστηµα ως έχει, δηλαδή το σύνολο της επικράτειας ως µία περιφέρεια.

Επαφές και στρατηγική


Κυβερνητικοί παράγοντες, που γνωρίζουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίµου, µεταφέρουν στην «Α» της Κυριακής πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις µετά το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που θα πραγµατοποιηθεί στις 7 ∆εκεµβρίου στην Αθήνα και πριν από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα και αφού δεχθεί τις τελικές εισηγήσεις από τους υπουργούς Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου και Μάκη Βορίδη, τον καθ’ ύλην αρµόδιο, Θοδωρή Λιβάνιο, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, τον υφυπουργό Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκο, και τον Θανάση Νέζη.

Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της «Α» της Κυριακής αναφέρουν πως το Μέγαρο Μαξίµου προσανατολίζεται να µην αλλάξει τελικώς το ισχύον εκλογικό σύστηµα, «κλειδώνοντας» το σενάριο της επικράτειας ως µιας περιφέρειας. Ετερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης επισηµαίνει πως το σενάριο της κατάτµησης, σύνθετο ως προς διάφορες παραµέτρους του, πιθανώς να ήγειρε ζητήµατα αναλογικότητας, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλούσε εν πολλοίς αχρείαστες αντιδράσεις στα κόµµατα της αντιπολίτευσης, δηµιουργώντας πιθανώς την εντύπωση ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο επιδιώκει να διαµορφώσει ένα εκλογικό σύστηµα... κοµµένο και ραµµένο στα δικά του µέτρα, κάτι που εν πολλοίς δεν ισχύει. Τέλος, δεν αποκλείεται να είχε και εκλογικούς κινδύνους για την κυβέρνηση, καθώς θα καθιστούσε ευκολότερη την εκλογή ευρωβουλευτών από τα λεγόµενα µικρά κόµµατα στις µεγάλες περιφέρειες κατά τη β' κατανοµή, κάτι που θα µείωνε τον αριθµό των πιθανών κυβερνητικών ευρωβουλευτών.


Η εν λόγω εξέλιξη, για την οποία οι πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής επιµένουν ότι είναι ενήµεροι ήδη οι... άµεσα ενδιαφερόµενοι, είναι σαφές ότι αλλάζει έως ένα βαθµό και τους κανόνες του παιχνιδιού, ιδίως σε ό,τι αφορά τις «γαλάζιες» υποψηφιότητες. Φαίνεται πως η ιδέα να µην είναι εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έχουν συµπληρώσει δύο θητείες στο Στρασβούργο, που είχε πέσει στο πρωθυπουργικό τραπέζι τους προηγούµενους µήνες, εγκαταλείπεται πλέον. Ως εκ τούτου, από την υφιστάµενη «γαλάζια» ευρωοµάδα µπορούν να είναι εκ νέου υποψήφιοι -εκτός απροόπτου βεβαίως- ο επικεφαλής της, Ευάγγελος Μεϊµαράκης, η ιδιαιτέρως δραστήρια Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου, η Ελίζα Βόζεµπεργκ και ο Στέλιος Κυµπουρόπουλος.

«Κλειδωµένες» µοιάζουν να είναι οι υποψηφιότητες του διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ∆ηµήτρη Τσιόδρα, που έχει πυκνώσει τις τηλεοπτικές του εµφανίσεις το τελευταίο χρονικό διάστηµα, του γνωστού δηµοσιογράφου Γιώργου Αυτιά αλλά και της πρώην βουλευτού Πειραιά Νόνης ∆ούνια.

Πιθανότητες επίσης διατηρούν να ενταχθούν στη «γαλάζια» ευρωλίστα ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και ο τρεις φορές Ολυµπιονίκης µας, Πύρρος ∆ήµας, µε τον οποίο ο πρωθυπουργός διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση. Επιπλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως εντός της ευρωλίστας της Νέας ∆ηµοκρατίας θα βρεθεί µεταξύ άλλων και πρόσωπο που θα συµβολίζει το διαρκές άνοιγµα του κυβερνώντος κόµµατος προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ακούγεται έντονα το όνοµα της πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου, µε την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνυπήρξε αρµονικά κατά τη θητεία του στο υπουργείο ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης επί κυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά στο Μέγαρο Μαξίµου. Για µία θέση στη «γαλάζια» ευρωλίστα ακούγεται και ο επίσης πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος µόλις προ ολίγων ηµερών δήλωσε παρών στα πολιτικά δρώµενα.

∆ύο υπουργικά



Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη πως «δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιµο», εξού και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του υπουργικού συµβουλίου έως το τέλος του έτους, ήτοι στις αρχές της άλλης εβδοµάδας η πρώτη και στα µέσα ∆εκεµβρίου η δεύτερη, διακρίνονται από πλούσια µεταρρυθµιστική ατζέντα. Συγκεκριµένα, έρχονται κατά πληροφορίες προς έγκριση σηµαντικά νοµοσχέδια, όπως αυτό του υπουργείου Παιδείας για τα µη κρατικά και µη κερδοσκοπικά Πανεπιστήµια, του υπουργείου Υγείας για την αναµόρφωση του νοσοκοµειακού χάρτη, αλλά και αυτό του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων µε τα Πρωτοδικεία.

Μάλιστα, στο υπουργικό του ∆εκεµβρίου αναµένεται και η επίδοση στους υπουργούς από τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, των λεγόµενων µπλε φακέλων, που περιέχουν τους στρατηγικούς άξονες, το πρόγραµµα δράσεων και τις προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο για το 2024. Με το νέο έτος, εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη εκτιµούν πως αρχίζει η αντίστροφη µέτρηση για την προοπτική διορθωτικών παρεµβάσεων στο κυβερνητικό σχήµα, µε απώτερο χρονικό ορίζοντα το διάστηµα πριν ή µετά τις ευρωεκλογές. Ηδη ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει σε ανύποπτο χρονικό διάστηµα πως παρακολουθεί στενά τις επιδόσεις των υπουργών του. Στενοί του συνεργάτες τονίζουν, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιµος να παρέµβει, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιµο, χάριν της εύρυθµης λειτουργίας της κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η... υπουργοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής