Στο στρατόπεδο αυτών που αποχώρησαν συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις σχετικά με το όνομα που θα πάρει ο νέος φορέας. Απόψε στις οκτώ οι έντεκα αποχωρήσαντες βουλευτές θα συναντηθούν όλοι μαζί και θα συζητήσουν με στόχο τον συντονισμό και, βέβαια, τη δημιουργία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που -όπως σημειώνουν- θα εκφράζει μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική πολιτική πρόταση.

«Η συζήτηση του προϋπολογισμού των επόμενων ημερών θα δώσει την πρώτη ευκαιρία για μία μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση αυτής της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης», ανέφεραν σε σχετική ενημέρωση. Για την ώρα, άπαντες προαναγγέλλουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης με γραπτή δήλωση στο «Πρώτο Θέμα» -εν είδει μικρού μανιφέστου- έδωσε το στίγμα του νέου φορέα.

«Δεν είμαστε με τους “νοικοκυραίους” γενικά και αόριστα, είμαστε με τους προοδευτικούς ανθρώπους της εποχής μας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν, αλλά να σερφάρουμε στο μέλλον. Θέλουμε σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές που να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να λύνουν τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, των εργαζομένων, της νεολαίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε τη διάχυτη κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολιτική πλειοψηφία», σημειώνει ο βουλευτής και προσθέτει: «Με συμμαχίες όπου χρειάζεται. Σε συνεννόηση με άλλες δυνάμεις. Ο τόπος χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση. Προοδευτική. Μια κυβέρνηση που να νοιάζεται πρωτίστως για τους πολλούς, να προστατεύει τους αδύναμους, να θωρακίζει τη δημοκρατία μας. Ο κόσμος έχει γονατίσει από την ακρίβεια. Ο αγώνας μας θα είναι να σηκωθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να επιστρέψουν η αξιοπρέπεια και το χαμόγελο. Αντίπαλός μας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Είναι η Δεξιά. Μ’ αυτή θα συγκρουστούμε, αυτή θέλουμε να κερδίσουμε. Εξυπακούεται πως οι πόρτες μας είναι ανοιχτές. Και πρωτίστως για τους νέους».

Ο Παπαδημούλης

Παράλληλα, τη στήριξη στην υπό σύσταση Κοινοβουλευτική Ομάδα των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στον Real FM είπε ότι οι επικεφαλής της νέας προσπάθειας προέρχονται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ και πως έχουν προσφέρει πολλά στην πατρίδα μας από τις θέσεις που κατείχαν στο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα.

«Η αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση, γιατί είμαι ένας από τους συνιδρυτές του. Αποφάσισα να προχωρήσω σε αυτή την κίνηση ευθύνης αλλά και ελπίδας για την ανασυγκρότηση μιας σύγχρονης και αξιόπιστης Αριστεράς. Το σημερινό κόμμα που έχει τίτλο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη απέχει παρασάγγας από αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής προέδρου του κόμματος, εκφράζοντας τη διαφωνία του, την οποία όπως είπε (Action 24) είχε από την πρώτη στιγμή. «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει για τη διαδικασία, που καταργούσε την έννοια της δημοκρατικής συγκρότησης. Τότε η απάντηση ήταν ας μπάζει λίγο η διαδικασία, θα έχουμε για πάντα αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε: «Ο Τσίπρας φέρει μερίδιο ευθύνης για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έπρεπε να αφήσει να χρησιμοποιηθεί το όνομά του από τους υποψήφιους προέδρους».