Με αφορμή την άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, τα βρετανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως η συνάντηση Σούνακ - Μητσοτάκη είχε συμφωνηθεί, μόνο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλούσε για τα Γλυπτά.

Οι συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου - Ελλάδας συμφωνήθηκαν «με την αντίληψη ότι οι Έλληνες δεν θα ασκήσουν δημόσια πίεση (lobby) για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων», επισημαίνει σε τίτλο του το Sky News.

*Διαβάστε εδώ: Αριστοτελία Πελώνη: Δεν θα δεχτούμε να σύρεται η Ελλάδα και οι ελληνοβρετανικές σχέσεις στη βρετανική πολιτική αντιπαράθεση

«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτή η συνάντηση συμφωνήθηκε στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του Sky News Μαρί Ορόρα.

«Το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για το γεγονός ότι υπάρχει θέμα επανένωσης για τα μάρμαρα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και ότι ήταν σαν να κόβεται στη μέση η Μόνα Λίζα, με τη μισή να τοποθετείται στο Λούβρο και την άλλη μισή αλλού. Αυτή η αναλογία με τη Μόνα Λίζα μπορεί να προκάλεσε λίγο εκνευρισμό», σχολίασε στη συνέχεια.

«Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει πει ουσιαστικά ότι έχει έναν μεγάλο σύμμαχο στην Ελλάδα, είναι περισσότερο από ικανοποιημένη που συνεργάζεται με την Ελλάδα σε θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι ο (σ.σ Βρετανός) πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν ‘11η ώρα’», σχολίασε η πολιτική ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου.


Μαρκ Χάρπερ: Ο Ρίσι Σούνακ έχει καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα - Αποτελούν μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου

Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, ρωτήθηκε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο «σνόμπαρε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας μια συνάντηση με τον Ρίσι Σουνάκ.

«Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Αποτελούν μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί. Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Του προτάθηκε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (Όλιβερ Ντάουντεν), κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί», υπογράμμισε ο Χάρπερ.