Εκτενή αναφορά για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι "η τουρκική επεκτατική πολιτική ευθύνεται για την αδυναμία λύσης του Κυπριακού".

"Συνέχισε να φυλάς τις Θερμοπούλες του Ελληνισμού" ανέφερε στον χαιρετισμό του Αντώνης Σαμαράς προς τον Κωστή Χατζηκωστή για την παρουσίαση του βιβλίου "7 Προεδρικά Πορτραίτα".

Στη συνέχεια, σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ότι " δεν μπορεί να υπάρξει καμιά πρόοδος στα ελληνοτουρκικά. Η Κύπρος ποτέ δεν θα μπει στο ράφι ώστε να λυθούν ζητήματα Ελλάδας – Τουρκίας. Κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά είναι παγιδευμένα στο άλυτο Κυπριακό.Το ξαναλέω λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με την Τουρκία αφήνοντας πίσω μόνη της την Κύπρο. Οφείλω ως πρώην Πρωθυπουργός με αίσθημα πολιτικής ευθύνης να πω ότι η αιτία που δεν επιλύθηκαν τα ελληνοτουρκικά δεν είναι η αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, αλλά ο ίδιος ο λόγος που δεν λύνεται το Κυπριακό, δηλαδή η τουρκική επεκτατική πολιτική. Η αντίληψη του πειρατή δηλαδή, εκείνου που δεν εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο".

"Θέλουμε διάλογο και όχι υπογραφή της λύσης των δύο κρατών"

Όσον αφορά τη θέση της Άγκυρας, ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζει ότι " δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αντί να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου επιδιώκει να επιβάλει με διχοτομικά πολιτειακά μορφώματα τα τετελεσμένα της εισβολής. Βεβαίως και θέλουμε διάλογο, όχι όμως παράδοση. Θέλουμε διάλογο αλλά όχι την υπογραφή της λύσης των δυο κρατών. Αυτά να τα βγάλουν από το μυαλό τους και η Τουρκία και όποιοι άλλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, όπως και το δίκαιο της θάλασσας. Θα πρέπει να γίνονται σεβαστά απ’ όλους και να γίνονται η βάση επίλυσης διαφορών όπως υπάρχει εθνική, ηθική και νομική υποχρέωση της Ελλάδος έναντι των Κυπρίων που καθορίζονται από τη συνθήκη εγγύησης. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας", κατέληξε.