Δήλωση-βόμβα έκανε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκάλεσε η ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο λόγω συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού στο ΒΒC.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με στόχο να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν έχουν διακοπεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η ελληνική αποστολή προσγειώθηκαν χθες στην Ελλάδα, τέσσερις ώρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, εφόσον το ραντεβού με τον Σούνακ δεν έγινε και η συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Όλιβερ Ντάουντεν, που αντιπρότεινε το Λονδίνο, απορρίφθηκε.

Βρετανικό Μουσείο: «Η διπλωματική κόντρα Ελλάδας και Βρετανίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων»

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια "σύμπραξη" για τον Παρθενώνα συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Σύμφωνα με πηγές του Μουσείου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η διπλωματική και επικοινωνιακή κόντρα Ελλάδας και Βρετανίας δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των συζητήσεων.

Μάλιστα, εκφράζεται η ελπίδα μια συμφωνία Αθήνας - Λονδίνου να κλειστεί στο προσεχές μέλλον, με τις ίδιες πηγές να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Τζορτζ Όσμπορν εξακολουθεί να αναζητά λύση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

«Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία προκειμένου αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαία αντικείμενά σας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής μας στο Μουσείο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Μουσείου.

Διαβάστε ακόμα: Τζορτζ Όσμπορν: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν προσωρινά στην Ελλάδα και με ανταλλαγές

Ο ρόλος του ηγέτη των Εργατικών

«Αξιολύπητη» χαρακτηρίζουν οι Εργατικοί την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο της συνέντευξής του στο BBC για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι «εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία που απαιτεί η χώρα». Παράλληλα, τα βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως στην πραγματικότητα ο Σούνακ ενοχλήθηκε κυρίως από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει πρώτα συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, φαβορί για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε για την ακύρωση αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Στάρμερ, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει στους «Financial Times» ότι ο ίδιος ήταν ανοιχτός σε μια συμφωνία για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Γίνεται σαφές λοιπόν πως σοβεί εσωτερικό θέμα στη Βρετανία, με τον Σούνακ να επιλέγει να εκπροσωπήσει την πιο συντηρητική πλευρά της κοινωνίας που θέλει τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ, αντίθετα, οι Εργατικοί εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί.

Οι Εργατικοί αμέσως μετά το πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο διευκρίνιζαν ότι η θέση τους είναι σταθερή και μακροχρόνια και πως μια κυβέρνησή τους δεν θα άλλαζε τον νόμο για να επιτρέψει τη μόνιμη μετεγκατάσταση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Από την άλλη, όμως, στενοί συνεργάτες του Στάρμερ δήλωναν ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πιο ευέλικτες κινήσεις. «Εμμένουμε στον υπάρχοντα νόμο, αλλά εάν υπάρξει μια συμφωνία δανεισμού, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση, δεν θα σταθούμε εμπόδιο», ανέφερε πηγή από το στενό περιβάλλον του ηγέτη των Εργατικών.

Σε αυτό το κλίμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος του Parthenon Project, λόρδος Εντ Βάιζεϊ, χαρακτήρισε «περίεργη» την ακύρωση της συνάντησης, λέγοντας πως όποιος τολμήσει να πει ότι η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια θεωρείται αντιπατριώτης. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που μπορώ να φέρω στη μνήμη μου δείχνουν ότι ο βρετανικός λαός πιστεύει πως τα Γλυπτά πρέπει να επιστραφούν», πρόσθεσε.


H συνάντηση Γεραπετρίτη - Κάμερον

Το διπλωματικό «φάουλ» του πρωθυπουργού του επιχείρησε να «μαζέψει» ο Ντέιβιντ Κάμερον, αφού ζήτησε να συναντήσει τον Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, στον απόηχο της απόφασης του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας. Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε στον κ. Κάμερον τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διαβάστε ακόμα: "Πέφτει" το Twitter μετά την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Σούνακ: Καταλογίζουν "αντίδραση 8χρονου" στον πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.