Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε το πρωί της Τετάρτης (29/11) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους.

Η συνάντηση αυτή, ωστόσο, έρχεται αμέσως μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και το διπλωματικό ατόπημα των Βρετανών με την ακύρωση της συνάντησης με τον Σούνακ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τακτική συναντήσή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δυο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Βρετανία σε βάθος χρόνου. Έχουν ένα ιστορικό βάθος». Συνέχισε δε λέγοντας ότι «είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είπε ότι «αυτό που βρίσκω σημαντικό είναι ότι η επανένωση των Γλυπτών, που είναι αίτημα της χώρας μας, έχει βρει κατανόηση από τη διεθνή κοινή γνώμη και τη βρετανική. Είναι θέματα που δεν λύνονται αυτόματα, θέλουν χρόνο και σε αυτό το πνεύμα περιμένουμε ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση αργά ή γρήγορα».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο και επισήμανε ότι περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής, καθώς και διορθώσεις μετά τη δημόσια διαβούλευση. Τόνισε το βάρος που δίνει η κυβέρνηση στη φορολογική δικαιοσύνη και υπογράμμισε ότι τα όποια έσοδα θα πάνε σε δαπάνες για το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως στην Υγεία και δευτερευόντως στην Παιδεία.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δικαιότερη απονομή της Δικαιοσύνης και για τη μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων.

«Η ακρίβεια επίσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Βλέπουμε το πρόβλημα και είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, που πέρασε τόσες κρίσεις, να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων. Στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έλεγχοι. Υπάρχει βέβαια και το φιλότιμο των εμπλεκομένων, άλλα οι έλεγχοι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς» σχολίασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο μεταξύ, στις 18:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης μελών της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πήρε μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ, σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός.
«Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις, γιατί έχουν ιστορικό βάθος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα έχει και μια θετική πλευρά, καθώς απέκτησε μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

«Ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Απολύτως συνεπείς με το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στις επιτροπές το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό που προστέθηκε είναι ότι αν κάποιος θεωρεί πως αδικείται μπορεί να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποδίδω μεγάλη σημασία στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τα έσοδα από αυτή την παρέμβαση κατευθύνονται σε Υγεία και Παιδεία.

Επίσης, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα για την αντιμετώπιση της μάστιγας της ατιμωρησίας. «Με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, που de facto έχει ριζώσει σε ορισμένες περιπτώσεις και στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

«Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και οι έλεγχοι όσο πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα θα συνεχίζονται αμείωτοι», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η μάχη για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς έχουμε φτάσει τους 1.000 κωδικούς στην προσπάθεια μείωσης τιμών», είπε ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και σε όλη την εορταστική περίοδο». 


Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Κυρία Πρόεδρε, ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση την οποία λάβαμε για μεγάλες αλλαγές.

Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλω να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μια επιλογή σημαντική, η οποία δίνεται στους φορολογούμενους που μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο.

Από εκεί και πέρα, θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω συνολικά στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και να τονίσω ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως την Υγεία και δευτερευόντως την Παιδεία. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν.

Επίσης, χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορά τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης, με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, η οποία ντε φάκτο έχει ουσιαστικά ριζώσει, ειδικά για τις περιπτώσεις επαγγελματικών καταδικών, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι μια ακόμα σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία πιστεύω ότι θα τύχει και της στήριξης όχι μόνο όλης της κοινωνίας, αλλά και του δικαστικού κόσμου.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Έχουμε ξεπεράσει πια τους 1.000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης της τιμής. Είναι το ταμπελάκι με το 5%, το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Και φυσικά, καθώς πλησιάζουμε και στην περίοδο των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, επέστρεψα χθες από το Λονδίνο. Δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση ότι θεωρώ πως αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες ήδη είναι σχέσεις που έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερον, ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, γιατί απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Οι δηλώσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Κύριε Πρόεδρε, η δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία και η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα, αλλά και να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων. Ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε, και βέβαια πρέπει να μην καλούνται μονίμως οι ίδιοι να σηκώνουν το βάρος, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν σε όσους έχουν περίσσευμα, ώστε να εισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πάντα όμως με όρους ισότητας.

Φυσικά, τα θέματα της δικαιοσύνης τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης. Τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε είναι λίγα, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες, και οι ρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπισή τους, γιατί η δικαιοσύνη υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών. Πρέπει επομένως οι ρυθμίσεις να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία, να τις στηρίζουν όμως και οι δικαστικοί λειτουργοί. Στη δικαιοσύνη, οποιοδήποτε μέτρο αποβλέπει στην ορθή, έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της, όπως ορίζει και η ΕΣΔΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Η ακρίβεια επίσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Βλέπουμε το πρόβλημα και είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, που πέρασε τόσες κρίσεις, να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων. Στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έλεγχοι. Υπάρχει βέβαια και το φιλότιμο των εμπλεκομένων, άλλα οι έλεγχοι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Ο Παρθενώνας, το κορυφαίο σύμβολο της κλασικής περιόδου, είναι σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αφού συμβολίζει τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Η επανένωση των γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει -και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό- την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και την βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση.