Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του βρετανικού Channel 4 παραχώρησε συνέντευξη ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, όπου τόνισε την πάγια ελληνική θέση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο και μίλησε για το ζήτημα που προέκυψε από την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εκτιμά ότι δεν θα δοκιμαστεί, παρά το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Δείτε βίντεο από τη συνέντευξη:



Διαβάστε ακόμα: Λίνα Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: "Η Ελλάδα συνεχίζει να διεκδικεί με επιμονή και υπομονή"

Χρίστος Δήμας: Τι είπε ο υφυπουργός πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ακολουθούν βασικά σημεία από τη συνέντευξη στην δημοσιογράφο του Channel 4, Cathy Newman.

Δημοσιογράφος Channel 4: Αισθάνεστε προσβεβλημένοι από την ακύρωση της συνάντησης;

Χρίστος Δήμας: Θα έλεγα ότι η πιο σωστή λέξη είναι η απογοήτευση. Ελπίζαμε πραγματικά να είχαμε μια διμερή συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο που να επιβεβαίωνε, τη στρατηγική σχέση που έχουν οι δύο χώρες και να συζητούσαμε για τις κοινές προκλήσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, μόλις λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Έτσι, ο κατάλληλος χαρακτηρισμός θεωρώ ότι είναι απογοήτευση.

Δημοσιογράφος Channel 4: Μπορεί να υπάρξει διπλωματική ζημιά ως αποτέλεσμα;

Χρίστος Δήμας: Όχι, νομίζω ότι αποτέλεσε περισσότερο μία δοκιμασία μεταξύ των σχέσεων των δύο πρωθυπουργών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες, καλές στρατηγικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, να τις ενισχύσουμε και να τις επεκτείνουμε σε διάφορα θέματα. Φυσικά, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι ένα από τα κύρια θέματα της διμερούς ατζέντας. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν επιχειρήσαμε να αιφνιδιάσουμε οποιονδήποτε. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση για την ενοποίηση των Γλυπτών, στην οποία, φυσικά, έπρεπε να απαντήσει. Δεν υποσχέθηκε να μην το συζητήσει δημοσίως.

Με την ακύρωση της συνάντησης, στάλθηκαν λάθος μηνύματα. Η ακύρωση αποτελεί πρώτα απ' όλα άρνηση να συζητήσει κανείς για το θέμα και επίσης ότι δεν έχει πειστικά επιχειρήματα, διότι όποιος πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητα της θέσης του δεν διστάζει ποτέ να συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση.