Ένα από τα πιο αγαπημένα παιδιά του Αλέξη Τσίπρα, ο συνονόματός του Αλέξης Χαρίτσης, θα ηγείται από Δευτέρα των έντεκα βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα, με προοπτική τη δημιουργία φορέα που θα κατέβει στις ευρωεκλογές.

Το άστρο του Αλέξη Χαρίτση αναδείχτηκε την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς το στυλ του, από την εκφορά του λόγου του έως το ντύσιμό του, δεν έμοιαζε καθόλου με το αντίστοιχο των περισσοτέρων μελών της κυβέρνησης. Ήταν το αντιπαράδειγμα απέναντι στον τοξικό λόγο του Παύλου Πολάκη, που από κοινού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, έδιναν τον τόνο της διακυβέρνησης. Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Χαρίτσης, με τον τρόπο που πολιτευόταν είτε ως υπουργός είτε ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καταδείκνυε πως για να είσαι αριστερός δεν χρειάζεται ούτε να κραυγάζεις ούτε να υβρίζεις τους αντιπάλους σου. Αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές επιλογές σου αλλά και με τον τρόπο ζωής σου.

Αλέξης Χαρίτσης: Ξεχώρισε από το σωρό της μετριότητας

Ο Αλέξης Χαρίτσης εισήλθε ουσιαστικά στην πολιτική ζωή του τόπου την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και ο κ. Τσίπρας ήθελε να αναδείξει μια νέα φουρνιά στελεχών, που δεν έχουν μόνο κομματικά ένσημα αλλά και καλές σπουδές, όπως επίσης και ένα πιο τεχνοκρατικό προφίλ. Σε αυτή την κατηγορία, ο Αλέξης Χαρίτσης αλλά και η Έφη Αχτσιόγλου ήταν τα δυο πουλέν του (τότε) πρωθυπουργού, που ξεχώρισαν από τον υπόλοιπο κυβερνητικό σωρό της μετριότητας. Ο κ. Τσίπρας ανέθεσε στον κ. Χαρίτση σημαντικά κυβερνητικά αξιώματα, όπως αυτά του αναπληρωτή υποργού Οικονομικών, του υπουργού Ανάπτυξης και του υπουργού Εσωτερικών. Μετά την ήττα στις εκλογές του 2019, ο Αλέξης Χαρίτσης ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ από αυτό των προκατόχων του. Δεν δαιμονοποιούσε τους δημοσιογράφους ούτε και τα ΜΜΕ. Απέκτησε σχέσεις εμπιστοσύνης αλλά όχι εξάρτησης. Σταδιακά το όνομά του άρχισε να ακούγεται ως ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον Αλέξη Τσίπρα.

Με συντροφικό αλλά και συλλογικό τρόπο, η τάση στην οποία ανήκε αποφάσισε να στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου, κάτι που ο ίδιος έκανε με μεγάλη ζέση. Η απρόσμενη ήττα της πρώην υπουργού Εργασίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, άλλαξε άρδην τα κομματικά δεδομένα. Πρώτα η «Ομπρέλα» και μετά οι "6+6", αποχώρησαν του ΣΥΡΙΖΑ. Από κοινού οι έντεκα βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν συμφώνησαν στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση ως το καταλληλότερο για να τους εκπροσωπήσει στην Βουλή ως επικεφαλής. Μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν και οι διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα, που θα σε πρώτη φάση θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές. Τα μεγάλα στοιχήματα, λοιπόν, για τον κ. Χαρίτση είναι μπροστά. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος της έλλογης Αριστεράς, που κάνει προγραμματική αντιπολίτευση και ακολουθεί πολιτική αρχών. Παρ' ότι το σχήμα θα κριθεί στις εθνικές εκλογές, από τις ευρωεκλογές θα φανεί αν άλλος ένας Αλέξης μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι μόνο στην Αριστερά αλλά, συνολικά στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.