Τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν χθες τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη τους συνάντηση μετά την ανακοίνωση της ομάδας Αχτσιόγλου ότι προχωρεί στη δημιουργία νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.


Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν γυρίσει όλη την επικράτεια. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τους βουλευτές του, όπως για παράδειγμα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, όπου αποχώρησαν για να ενταχθούν στο νέο σχήμα οι μειονοτικοί βουλευτές.

Η Δώρα Αυγέρη και ο Πάνος Ρήγας αναμένεται να βρεθούν σε αυτές τις περιοχές, ενώ ζήτημα μετά την αποχώρηση των βουλετών υπάρχει και στα Ιωάννινα, τη Μεσσηνία και την Α’ Αθήνας.


Ο Κασσελάκης "πρώτος μεταξύ ίσων"

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε ένας νέος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των στελεχών του Πολιτικού Κέντρου, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε οι ομιλητές να μην ανεβαίνουν στο βήμα αλλά να μιλάνε από τη θέση τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε, μάλιστα, ανάμεσά τους και παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις των συντρόφων του. Ερμηνεύοντας μάλιστα την κίνηση αυτή οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν ότι με αυτή την κίνηση θέλησε να δείξει ότι είναι «πρώτος μεταξύ ίσων». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άνοιξε τις εργασίες της ΠΓ, χαρακτηρίζοντας τη συνεδρίαση περισσότερο ως ανοιχτή συζήτηση ενός άτυπου πολιτικού κέντρου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν προσωπικές συναντήσεις με τα μέλη για τις χρεώσεις τους.


«Το Συνέδριο πρέπει να γίνει στην ώρα του», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ εισηγήθηκε να προχωρήσει η υλοποίηση των περιφερειακών συνεδρίων, όπως και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας, καθώς και ο σχεδιασμός της διπλής καμπάνιας για τη στέγαση και την ακρίβεια.

«Οι αποχωρήσεις δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη. Από τη ροή των παραιτήσεων κρίνουμε ότι δύσκολα θα ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, ενώ στις Νομαρχιακές Επιτροπές φαίνεται ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχουν (κατά μέσο όρο) πάνω από 5 αποχωρήσεις. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξαρχής αναμενόμενες», ενημέρωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος.

Το επεισόδιο με τον Διονύση Τεμπονέρα 

Ενοχλημένος πάντως εμφανίστηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης αποχώρησε από την αίθουσα τη στιγμή που μιλούσε. Οι πληροφορίες λένε ότι τη στιγμή της αποχώρησης ο Διονύσης Τεμπονέρας ασκούσε κριτική στον νέο πρόεδρο, λέγοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουν η τοξικότητα και ο διχασμός. Το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά. Υπάρχει απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Ανάγκη για ένα συνέδριο αυτοκριτικής και σύνθεσης και υπέρβασης άμεσα (Ιανουάριος). Τα 13 περιφερειακά δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο».

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη έλεγαν, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει από την έναρξη της συνεδρίασης ότι θα έπρεπε να φύγει νωρίτερα, καθώς είχε προγραμματισμένη συνάντηση.

Το άτυπο γκάλοπ

Σημαντικό είναι και ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χθες άνοιξε τον εσωκομματικό διάλογο στο κόμμα του καταθέτοντας ένα άτυπο γκάλοπ, στο οποίο ζητούσε να απαντήσουν σε εννέα ερωτήματα:
  1. Ποιο ζήτημα σας απασχολεί περισσότερο στην καθημερινότητά σας αυτό το διάστημα;
  2. Σε τι βαθμό εκτιμάτε πως οι δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εκφράζουν τις προτεραιότητές σας;
  3. Τι πιστεύετε πως θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κάνει καλύτερα;
  4. Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σε ποιες δραστηριότητες θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε;
  5. Πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώνετε μηνιαίως στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
  6. Ποιες ώρες θα σας εξυπηρετούσαν για να συμμετέχετε στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
  7. Πόσο συχνά διαβάζετε τα newsletter του iSYRIZA;
  8. Τι σας φαίνεται πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον στην πλατφόρμα του iSYRIZA;
  9.  Τι θα θέλατε να κάνει ο iSYRIZA για να γίνει πιο χρήσιμος για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;