Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων όπου σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα εγκριθεί είναι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως προκρινόμενη λύση εκτιμάται πως τα μαχητικά θα αξιοποιήσουν τα απάρτια από τα υφιστάμενα F-16 τα οποία εκσυγχρονίζονται στο επίπεδο F-16 Viper.


Άμεσα το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50 

Δεδομένου πως τα F-16 αποτελούν τον κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου των αεροσκαφών προβάλει άμεσος για να διατηρηθεί η αεροπορική ισορροπία.

Η πολεμική αεροπορία θα ήθελε να μειώσει ην πολυτυπία, κρατώντας σε υπηρεσία μόνο F-16V. Τα επίσης πολύτιμα F-16 Block 30 ακόμη βρίσκονται ανάμεσα στο να πουληθούν και να αξιοποιηθούν ως εκπαιδευτικά. Τελικώς τίποτα από τα δύο δεν συνέβη και φυσικά καμία μέριμνα δεν υπήρξε ώστε και αυτά να εκσυγχρονιστούν με ένα απλούστερο και οικονομικότερο πακέτο εκσυγχρονισμού όπως το CCIP Lite.

Η αναβάθμιση κοστολογείται γύρω στα 450 εκατ. δολάρια και σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Νέα Αγχίαλο στην 111 Πτέρυγα Μάχης και θα περιλαμβάνει και δομική αναβάθμιση των αεροσκαφών με στόχο να προσδώσει περί τις 10000 νέες ώρες πτήσης. Σήμερα τα αεροσκάφη έχουν μέσο όρο 3.000 ωρών.


Οι Αμερικανοί επιταχύνουν τις διαδικασίες για τα F-35 προς την Ελλάδα

Σημαντική εξέλιξη είναι και το γεγονός ότι αναμένεται σύντομα να σταλεί το Letter Of Agreement (LOA) του αμερικανικού Κογκρέσου για τα ελληνικά F-35. Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα το περίμεναν μετά τις ελληνικές και τουρκικές εκλογές, και εν συνεχεία μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Αλλά μετά την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το γράμμα αποδοχής αναμένεται να αποσταλεί στην Αθήνα, εντός του έτους ώστε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 20+4 υπερσύγχρονων μαχητικών stealth 5ης γενιάς. H χώρα προβλέπεται ότι θα διατηρήσει την σειρά της στην γραμμή παραγωγής. Βρισκόμαστε στην 8η θέση και το πρώτο θα παραδοθεί, όπως προβλέπει η αρχική συμφωνία, το 2028. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα εν αναμονή του LOA υπήρξαν σημαντικές κινήσεις για την επίσπευση του ελληνικού προγράμματος. Πρώτο και κυριότερο, υπήρξε επιτυχής προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης των 20+4 F-35. Η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης θα προέλθει από το Foreign Military Financing (FMF), από το αμερικανικό δηλαδή πρόγραμμα χρηματοδότησης για εξοπλιστικά προγράμματα άλλων χωρών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.


Βλήματα πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού μέσω ΗΠΑ για Ουκρανία

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αγοράσουν από την χώρα μας 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Το συνολικό τίμημα που διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να παράσχει στο Κίεβο ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού των 155 mm μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε στις 14 Νοεμβρίου ότι η υπόσχεση δεν μπορεί να εκπληρωθεί λόγω αδυναμίας των αμυντικών βιομηχανιών της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου ότι οι παραδόσεις βλημάτων από τους δυτικούς συμμάχους της χώρας έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθεύσει πρόσθετο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων πυροβολικού θα αποτελέσει αναμφίβολα μεγάλη βοήθεια για την Ουκρανία, τονίζουν ειδικοί, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων αν ληφθεί υπόψη το πλήρες πλαίσιο της κατάστασης.