Η υιοθέτηση της επιστολικής ψήφου είναι μία νομοθετική ρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι επί της ουσίας μία διαδικασία διευκόλυνσης των αποδήμων και των κατοίκων του εσωτερικού που έχουν δυσκολίες πρόσβασης, είτε λόγω απόστασης είτε λόγω φυσικής αδυναμίας αυτοπρόσωπης παρουσίας σε κάποιο εκλογικό κέντρο.

Με την επιστολική ψήφο δεν αλλάζει επί της ουσίας το εκλογικό σώμα, αλλά διευκολύνεται η προσβασιμότητα ενός τμήματος που απείχε για μία σειρά από λόγους από την εκλογική διαδικασία.

Ταυτόχρονα διευρύνεται η καθολικότητα της ψήφου με βασικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών και τον περιορισμό της αποχής, η οποία αυξάνεται την τελευταία 20ετία από εκλογή σε εκλογή.

Τα αίτια της αποχής, βέβαια, είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο αποτέλεσμα τεχνικών δυσκολιών και περιορισμών, ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να λειτουργήσει ανασχετικά ως προς το μέγεθος της αποχής, που είναι ένας παράγοντας που επιβαρύνει τη δημοκρατική διαδικασία και την καθιστά ατελή.

Αναμένεται, επομένως, να δημιουργηθεί ένα καινούργιο σώμα-υποομάδα εντός του υπάρχοντος εκλογικού σώματος, το οποίο, ωστόσο, σε αυτή την πρώιμη φάση δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ούτε το μέγεθος ούτε φυσικά την εκλογική του συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δηλαδή, αν αυτή η πιθανή διεύρυνση θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και θα είναι παράγοντας διαμόρφωσης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, επίσης, αν αυτοί που θα επιλέξουν αυτόν τον τρόπο ψηφοφορίας θα είναι εκλογείς που ασκούσαν το δικαίωμά τους τα προηγούμενα χρόνια με τον παραδοσιακό τρόπο ή θα είναι πολίτες που δεν συμμετείχαν καθόλου στην εκλογική διαδικασία.

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν μετά το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας εγγραφής, οπότε και θα έχουμε μία πρώτη εκτίμηση της διάθεσης συμμετοχής στη νέα διαδικασία.

Η ουσία είναι ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ένα βήμα μπροστά προς την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την οποία λογικά θα υπερψηφίσουν και τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών.