Σε μία ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο τη Δευτέρα το απόγευμα θα ανακοινωθεί το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εκεί αναμένεται να βρεθούν όλοι μαζί πρώτη φορά σε μη ΣΥΡΙΖΑϊκό πεδίο τα πρώην στελέχη και μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Ομπρέλα, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, και από την τάση της Έφης Αχτσιόγλου και τους «6+6».

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 FM δήλωσε πρόθυμος να συμμετάσχει στο νέο κόμμα με τη μορφή της συνεργασίας. «Θα με ενδιέφερε να κατέβω ως συνεργαζόμενος με το σχήμα των “11”», είπε, επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με άλλες δυνάμεις και κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής συγκαταλέγεται στα πρόσωπα τα οποία θεωρούν πως πρέπει να υπάρξουν διεργασίες στην Κεντροαριστερά και από αυτές τις ζυμώσεις δεν μπορεί να λείπει το ΠΑΣΟΚ.

«Είναι απαραίτητο να συσπειρωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις και να φτιάξουν κοινά μέτωπα», τόνισε αναφερόμενος σε ένα θέμα το οποίο, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί σοβαρή διάσταση απόψεων στο νέο σχήμα. Καθώς με την προοπτική αυτή, της συνεργασίας δηλαδή με ΠΑΣΟΚ, δεν είναι σύμφωνα όλα τα στελέχη του νέου φορέα.

Ένθερμοι υποστηρικτές της ιδέας αυτής εμφανίζονται όσοι βρίσκονται με την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου, ενώ επιφυλακτικά είναι τα μέλη της Ομπρέλας. Άλλωστε και στο παρελθόν όσοι ανήκαν στους «53» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετοι με το αφήγημα της διεύρυνσης που προωθούσε ο Αλέξης Τσίπρας. Εκτός από τον Στέλιο Κούλογλου -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες-, στο ψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος αναμένεται να βρεθεί ο Πέτρος Κόκκαλης, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα των Δημήτρη Παπαδημούλη και Πάνου Σκουρλέτη.


Πολιτικό κενό

Ο επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας για το νέο πολιτικό εγχείρημα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι βασικός στόχος θα είναι να καλυφθεί το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: «Προχωράμε μπροστά με τη συγκρότηση του νέου μας φορέα συλλογικά και συντεταγμένα και όχι με λογικές προσωπικών διαγκωνισμών. Στόχος μας είναι να υπάρξει μέχρι τις ευρωεκλογές ένα σχήμα το οποίο θα αντανακλά το πολιτικό μας στίγμα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια σοβαρή προσπάθεια στο αριστερό προοδευτικό σκέλος του προοδευτικού φάσματος, που αυτή τη στιγμή απουσιάζει. Να καλυφθεί δηλαδή ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Τόσο αντιπολιτευτικό αλλά και ως προς την πρόταση που περιμένει να ακούσει η κοινωνία για το μέλλον της. Δεν μπορεί η μόνη πρόταση που ακούει να είναι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη».

Σχετικά με τους λόγους της αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι ήταν μια επιλογή πάρα πολύ δύσκολη και επώδυνη αλλά και μία επιλογή επιβεβλημένη. «Είναι άλλο πράγμα σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας η πολυσυλλεκτικότητα εντός συγκεκριμένου ιδεολογικού πλαισίου και άλλο η σταδιακή μετάλλαξη και ο εκφυλισμός ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου. Και σε αυτό έπρεπε να βάλουμε φρένο», επισήμανε και συνέχισε: «Έπρεπε να υπερασπιστούμε το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινηθήκαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την ανάγκη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για μια πειστική αριστερή και προοδευτική πρόταση για τη διέξοδο από την αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».