Στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και στη στάση που κρατά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε η διεθνούς φήμης συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Δευτέρας (04/12).

Η Βικτόρια Χίσλοπ στράφηκε κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ. «Η συμπεριφορά του ήταν όχι μόνο έκπληξη, αλλά ένα σοκ», είπε μιλώντας για την ακύρωση του τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τόνισε πως «μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο και να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Σημείωσε δε ότι η συμπεριφορά του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, ήταν «δώρο για όλους εμάς, που πιστεύουμε ότι πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, την τελευταία εβδομάδα η είδηση για τα Γλυπτά ήταν στις πρώτες σελίδες των βρετανικών εφημερίδων. «Είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι έχει γίνει, τι έχει κάνει ο Έλγιν και το γεγονός πως ήταν κλεμμένα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης», είπε, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν τη σωστή άποψη για τα Μάρμαρα.

Τι είπε για τη γραβάτα του βασιλιά Καρόλου

«Αν πίστευε ο Σούνακ ότι θα κερδίσει ψήφους από τέτοια συμπεριφορά, αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος», δήλωσε μεταξύ άλλων η Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τη σημασία της κίνησης του βασιλιά Καρόλου, που φόρεσε τη γραβάτα με την ελληνική σημαία, τονίζοντας πως δεν ήταν σύμπτωση, αλλά «μήνυμα».

«Ο Παρθενώνας είναι ένα ευρωπαϊκό σύμβολο, δεν είναι μόνο γλυπτά. Είναι ένα κομμάτι από κάτι πιο μεγάλο, που είναι σύμβολο για τη Δημοκρατία, που είναι κάτι παγκόσμιο, όπως ένα έργο τέχνης», δήλωσε, τονίζοντας πως το πάθος της υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα προέρχεται από το γεγονός πως «ο Έλγιν ήταν κλέφτης», αφού «πήρε τα Γλυπτά για το σπίτι του στη Σκωτία».

Χίσλοπ για Γλυπτά του Παρθενώνα: Είμαι αισιόδοξη πως θα επιστρέψουν

«Η ανάδειξη του θέματος έχει κάνει πολλούς ανθρώπους στη Βρετανία, ακόμη και όσους σχετίζονται με την πολιτική σκηνή της χώρας, να διαβάσουν και να ενημερωθούν σχετικά, σημειώνοντας πως σε κάθε εφημερίδα είχε πλήθος σχετικών δημοσιευμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διεθνούς φήμης συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ είπε ακόμα πως πλέον είναι περισσότερο αισιόδοξη πως θα γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, γιατί «η πίεση από το κοινό θα γίνει πιο δυνατή».

«Δεν θα είναι στο αεροπλάνο αύριο τα Γλυπτά», όμως μετά τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πιθανή αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας μπορούμε να αλλάξουμε τον νόμο και τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα», κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ