Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της πλειοψηφίας για εξαίρεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη συμμετοχή της στην Εξεταστική Επιτροπή ως συνηγόρου συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής, αφού ανάγνωσε το αποτέλεσμα, ζήτησε από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να ορίσει αντικαταστάτη της. 

Οξεία αντιπαράθεση στην Επιτροπή

Προηγήθηκε οξεία αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, με επίκεντρο την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξαίρεση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας από τη σύνθεσή της, καθώς είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων, σε συνέχεια και της σχετικής θετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντιπαρατέθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους με τον πρόεδρο της Εξεταστικής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, όταν δεν της έδινε τον λόγο, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να καταγγέλλει πως η πλειοψηφία «δεν σέβεται τους 57 νεκρούς» και τον κ. Μαρκόπουλο να απαντά σε υψηλούς τόνους, καλώντας την να αφήσει το «εμπόριο νεκρών».

Η στιχομυθία που ακολουθούσε είχε ως εξής:

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δεν έχετε τον λόγο. Σεβαστείτε τον Κανονισμό.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν σέβεστε τους 57 νεκρούς.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Αφήστε το εμπόριο νεκρών. Μη χτίζετε καριέρα πάνω σε αυτό. Δεν θα δεχθούμε μειωτικές συμπεριφορές και επιθέσεις σε συναδέλφους. Δεν χωρούν ειρωνείες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εσείς κάνατε φραστική επίθεση. Εκτίθεστε.

Δημήτρης Μαρκόπουλος: Δεν θα γίνουν ανεκτές ειρωνείες και παροξυσμοί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Θα κλείσετε και τα μικρόφωνα;

Η αντιπαράθεση δεν είχε τέλος, όταν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Δημήτρη Μαρκόπουλο ότι βρίσκεται πίσω από δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «Πρόσω ολοταχώς για το Δρομοκαΐτειο η Ζωή», σχολιάζοντας, απευθυνόμενη στον Δημήτρη Μακρόπουλο, πως «δεν έχετε ούτε τη γενναιότητα ούτε τον ανδρισμό να μου τα πείτε κατά πρόσωπο». «Μου απευθύνετε χυδαίους ονειδισμούς», ισχυρίστηκε, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για πρακτικές «χυδαίες» και «σκοτεινών ανθρώπων».

«Ψεύδεστε. Είναι αυτό επίπεδο πρώην προέδρου της Βουλής; Ψεύδεστε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις πάνω στα πτώματα 57 ανθρώπων. Είστε χυδαία», απάντησε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: "Χυδαίο αυτό που κάνετε, προπηλακισμός πάνω στα θύματα"

Στη συνέχεια, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, δήλωσε στις κάμερες ότι "Έπεσαν οι μάσκες", επιρρίπτοντας ευθύνες σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό της από την Εξεταστική Επιτροπή στα Τέμπη.

"Η ΝΔ σε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν την εξαίρεση μου. Άκυρη και αποκαλυπτική η απόφαση. Χυδαίο μπόουλινγκ, τραμπουκισμός, ύβρεις και ιαχές από ΝΔ, ενώ τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασαν στην ακραία μισογυνική πρακτική. Θεωρούν εχθρό τους όποιον συμπαραστέκεται στα θύματα. Επιδιώκουν να κουκουλώσουν την αλήθεια και να αποσείσουν ποινικές ευθύνες", είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Έπειτα, η πρόεδρος της Πλεύσης συνέχισε τις κατηγόριες σε Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και στα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας ότι «Δεν θα τους αφήσουμε. Διαμαρτύρονται τα ίδια τα θύματα. Τα ΜΜΕ δεν έχουν αναδείξει το θέμα με τα δύο μέλη του επιστημονικού συμβουλίου. Μεθόδευση ολκής. Χυδαίο αυτό που κάνετε. Εγώ σκέφτομαι το κοριτσάκι, τον άνθρωπο που έχασε τη γυναίκα των παιδιών του. Τα κορίτσια που θα έπαιρναν χθες πτυχία. Προπηλακισμός πάνω στα θύματα. Δεν είμαι αναίσθητη. Χτυπήστε εμένα. Παίξατε το παιχνίδι τους».