«Ολα στο κόκκινο». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που περιγράφει τον Αλέξη Χαρίτση, επικεφαλής της ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότησαν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Και λέμε ότι τον χαρακτηρίζει το χρώμα του πάθους, καθώς είναι από τα νεανικά του χρόνια στην Αριστερά, αλλά και φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού.

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε το 1977 στην Καλαμάτα και έζησε στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας έως το τέλος των μαθητικών του χρόνων. Το 1996 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάντσεστερ, παραμένοντας για πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνδυάζοντας σπουδές και εργασία.

Αλέξης Χαρίτσης: Τα πολιτικά ερεθίσματα

Το μικρόβιο της πολιτικής τού μπήκε σχεδόν από παιδί, καθώς ο πατέρας του, Βύρωνας, ήταν οργανωμένος στην Αριστερά. Τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης ο Βύρωνας Χαρίτσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ μέσω της Δημοκρατικής Αμυνας. Αποχώρησε γρήγορα και ακολούθησε στη Σοσιαλιστική Πορεία τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, του οποίου υπήρξε στενός φίλος. Στην κυβέρνηση Τζαννετάκη διορίστηκε νομάρχης και ήταν αρκετά ενεργός το διάστημα που ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού. Η μετεξέλιξη του κόμματος και η δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τον κ. Βύρωνα Χαρίτση στην ουσιαστική απεμπλοκή από τα κομματικά δρώμενα. Οι συναναστροφές του πατέρα του διαμόρφωσαν και έδωσαν τα βασικά πολιτικά ερεθίσματα στον Αλέξη Χαρίτση. Και τούτο παρά το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε το κλασικό παράδειγμα του αριστερού φοιτητή. Ανήκε σε σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ωστόσο δεν τον γοήτευε ο φοιτητικός συνδικαλισμός.
Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του Συνασπισμού το 2008 αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της πιο ενεργής συμμετοχής του με το κόμμα που ψήφιζε από το 1996.

O 35χρονος Χαρίτσης πήρε το (κρύο) βάπτισμα του πυρός στις εκλογικές διαδικασίες τον Μάιο του 2012, όταν ήρθε έκτος στον Νομό Μεσσηνίας με 1.524 σταυρούς. Επτά χρόνια μετά, στις εθνικές εκλογές του 2019, υπερπολλαπλασίασε τις ψήφους του και εκλέχτηκε πρώτος και με διπλάσιες ψήφους από τον δεύτερο, λαμβάνοντας 16.383 σταυρούς!

Στις πρώτες εκλογές του 2015 δεν κατέβηκε υποψήφιος, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους τοποθετήθηκε σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο, δεδομένου ότι είχαν αποχωρήσει τα στελέχη υπό τον κ. Λαφαζάνη.

Σημαντικές θέσεις ευθύνης

Από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε σιγά-σιγά να ανατέλλει το άστρο του, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προώθησε σε κυβερνητικές θέσεις μια σειρά από στελέχη που δεν είχαν κομματικά ένσημα, αλλά σημαντικές σπουδές και τεχνοκρατικό προφίλ. Μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου λογίζονταν ως τα δύο πρόσωπα που ξεχώρισαν μεταξύ εκείνων που αναδείχτηκαν στις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο κ. Τσίπρας ανέθεσε σημαντικές θέσεις ευθύνης στον κ. Χαρίτση. Γενικός γραμματέας αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, υφυπουργός Οικονομικών, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εσωτερικών. Από κοινού με τον Στέργιο Πιτσιόρλα ήταν τα δύο μέλη της κυβέρνησης που ξεχώριζαν οι άνθρωποι της αγοράς και ο επιχειρηματικός κόσμος, καθώς δεν εγκλωβίζονταν σε δογματισμούς και συμπλέγματα σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αμέσως μετά την ήττα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού ανέθεσε το πλέον σημαντικό πόστο για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό του εκπροσώπου Τύπου. Ο Αλέξη Χαρίτσης προσπάθησε να αλλάξει το μοντέλο που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί του και να άρει τη μόνιμη καχυποψία που είχαν απέναντι στους δημοσιογράφους και στα ΜΜΕ.

Από τα πιο δημοφιλή στελέχη

Από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και, πολύ περισσότερο, μετά το 2019 οι μετοχές του ανέβαιναν σταδιακά στο κομματικό χρηματιστήριο. Συγκαταλέχθηκε στα πιο δημοφιλή στελέχη του κόμματος και σε ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχτούν τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος αποφάσιζε να αποχωρήσει.

Ακολουθώντας απολύτως τις «τασικές διαδικασίες» και τις συλλογικές αποφάσεις, στήριξε με σθένος την Εφη Αχτσιόγλου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας με εκείνη στις αρχές του καλοκαιριού ένα πολύ ισχυρό πολιτικό δίδυμο. Τα πράγματα, ωστόσο, μόνο γραμμικά δεν ήταν. Αντιθέτως. Ενα άγνωστο πρόσωπο, ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε την έκπληξη και κέρδισε το λογιζόμενο φαβορί. Από την επομένη της εκλογής του πρωταγωνιστή Κασσελάκη άρχισαν τα δύσκολα για την κυρία Αχτσιόγλου, τον κ. Χαρίτση και όλα τα υπόλοιπα στελέχη της «Ομπρέλας» και των «6+6», που θεωρούσαν αδιανόητη τη συμβίωση με τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η διάσπαση έγινε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

 Τα στοιχήματα για το άλλοτε «πουλέν» του κ. Τσίπρα είναι πλέον πάνω στο τραπέζι. Το πρώτο είναι η δημιουργία νέου φορέα μέσα από ένα πλατύ συνέδριο στις αρχές του έτους. Το δεύτερο οι ευρωεκλογές, όπου μάλιστα κάποιες πληροφορίες τον φέρουν ακόμα και υποψήφιο. Και το τρίτο και κυριότερο, οι εθνικές εκλογές. Το επόμενο διάστημα ο κ. Χαρίτσης καλείται να αποδείξει αν άλλος ένας Αλέξης μπορεί να κάνει ένα μέρος της Αριστεράς πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»