Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει τον βηµατισµό του ύστερα από δύο αλλεπάλληλες διασπάσεις, κάποιοι επιχειρούν να αποτελέσουν τη νέα εσωκοµµατική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, προσβλέποντας προφανώς στην επόµενη µέρα.


Η νέα εσωτερική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Διονύσης Τεµπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επιθυµούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο, καθώς πολλοί µέσα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι µετά τις ευρωεκλογές - και εφόσον υπάρξει αρνητικό αποτέλεσµα για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης θα αµφισβητηθεί έντονα ακόµα και από αυτούς που τον στηρίζουν σήµερα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Διονύσης Τεµπονέρας επιθυµεί να αναδειχθεί ως η εναλλακτική λύση, στην οποία θα µπορούσαν να επενδύσουν πολιτικά τα µέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που για την ώρα η τάση στην οποία συµµετείχε ο γνωστός εργατολόγος έχει σπάσει στα τρία και ακόµα και οι πρώην στενοί του συνεργάτες δεν βλέπουν µε καλό µάτι τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Ο ίδιος πάντως σε κάθε Πολιτική Γραµµατεία εµφανίζεται να ασκεί σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, θέλοντας µε αυτό τον τρόπο να εµφανιστεί ως ο άνθρωπος που δεν άφησε τον νέο πρόεδρο να κάνει ό,τι θέλει στο κόµµα.

Πηγές, πάντως, από την Κουµουνδούρου αναφέρουν ότι αυτή η τακτική του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενοχλήσει τη βάση, δεδοµένου ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τώρα αναζητά τον βηµατισµό του έπειτα από µία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται, µέσα από µία σειρά εκδηλώσεων και αναρτήσεων στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης, να επιθυµεί να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και προχωράει.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, να παρευρεθεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε παράλληλα ένα σαφές µήνυµα τόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην πλευρά των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κοµµατική του στέγη ήταν και παραµένει η Κουµουνδούρου. Η τοποθέτηση αυτή προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση τα στελέχη της οµάδας Αχτσιόγλου, τα οποία επικαλούνται πολλές φορές τον πρώην πρωθυπουργό, προκειµένου να αναφερθούν στο αριστερό παρελθόν τους.


Εξετάζουν βιογραφικά

Ο Στ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του πάντως έχουν ρίξει το βάρος στα νέα µέλη που γράφονται µέσα από τον isyriza και στα βιογραφικά που καταφθάνουν σε αυτή την πλατφόρµα. Οι πληροφορίες µάλιστα λένε ότι το επόµενο χρονικό διάστηµα µε βάση αυτά τα βιογραφικά και µέσα από συλλογικές διαδικασίες θα αναδειχθεί η οµάδα των στενών συνεργατών του προέδρου, που όλα δείχνουν ότι θα είναι από τη γενιά των 35άρηδων.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι αποχωρήσεις δεν είναι πολλές -δεν θα φτάσουν ούτε τις 3.000- και ετοιµάζονται για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων που έµειναν «ορφανές». Το επόµενο χρονικό διάστηµα οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θα βρεθούν στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, τη Φλώρινα, τα Ιωάννινα και τη Μεσσηνία, απ’ όπου αποχώρησαν οι βουλευτές του νέου σχήµατος, για να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση των τοπικών οργανώσεων.


Προετοιµασία για τη συζήτηση του προϋπολογισµού

Παράλληλα, υπάρχει προετοιµασία για τη συζήτηση του προϋπολογισµού, όπου εκεί θα είναι και το πρώτο crash test ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα. Εκεί όλα δείχνουν ότι οι «11» θα ρίξουν όλα τους τα χαρτιά για να δείξουν ότι έχουν σαφείς αριστερές θέσεις και ιδεολογικό υπόβαθρο, αντίθετα µε τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ακόµα δεν έχει σαφή πολιτική στόχευση. Με δεδοµένο µάλιστα ότι τουλάχιστον οι πέντε βουλευτές του νέου σχήµατος είχαν αναλάβει στο παρελθόν συγκεκριµένα χαρτοφυλάκια, τα οποία αφορούσαν τα θέµατα της οικονοµίας, της ανάπτυξης και της εργασίας, τα στελέχη αυτά θα επικεντρωθούν στην ανάδειξη µιας ατζέντας µε κοινωνικό περιεχόµενο.

Δεν αναµένεται να υπάρξει αντιπαράθεση µε τους πρώην συντρόφους τους, καθώς θα είναι σαν να επικρίνουν τους εαυτούς τους, δεδοµένου ότι και αυτοί που έµειναν στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοί που έφυγαν θα έχουν τις ίδιες απόψεις. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναµένεται πάντως και η στάση που θα κρατήσουν οι «11» απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην πρώην κυβέρνησή του. Κι αυτό γιατί στις οµιλίες τους ή στις παρεµβάσεις τους αναµένεται να αναγκαστούν να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, αφού και αυτοί ήταν υπουργοί, ενώ ο πρώην αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται µε την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς µάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε την τελευταία στιγµή να σταµατήσει τη διάσπαση του κόµµατός του -χωρίς ωστόσο αποτέλεσµα- όλα δείχνουν ότι το ενδιαφέρον στην συζήτηση θα επικεντρωθεί στις σχέσεις των δύο πλευρών.


Το οργανωτικό της Νέας Αριστεράς

Σε ό,τι αφορά τώρα το οργανωτικό σκέλος, τα στελέχη της νέας κίνησης αναµένεται αύριο να ανακοινώσουν το όνοµα του νέου φορέα. Οι όποιες κινήσεις γίνουν για τη µετεξέλιξή του σε κόµµα θα αναληφθούν µετά τον νέο χρόνο, ενώ κάποια στελέχη το προσδιορίζουν για τις αρχές του Φεβρουαρίου.

Την οργανωτική δοµή του νέου σχήµατος αναµένεται να την αναλάβουν οι πρώην γραµµατείς ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς έχουν µία σαφή εικόνα της ανθρωπογεωγραφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το ευρωψηφοδέλτιο της νέας οµάδας. Ολα δείχνουν ότι σε αυτό θα ενταχθεί ο Πέτρος Κόκκαλης και το κόµµα του, ενώ υποψήφιοι αναµένεται να είναι ο Στέλιος Κούλογλου, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής