Ακόµη ένα βήµα πιο κοντά στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό κάνει η κυβέρνηση, καθιερώνοντας την επιστολική ψήφο. Το γεγονός αυτό πρόκειται να προσελκύσει ακόµη περισσότερους πολίτες στις επερχόµενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, διευρύνοντας έτσι τη δεξαµενή των ψηφοφόρων.

Με τη δυνατότητα αυτή ενισχύονται περισσότερο οι δεσµοί των απανταχού Ελλήνων µε την πατρίδα και την άµεση λήψη αποφάσεων. Το εργαλείο αυτό εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλαίσιο της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία µέσω του υπουργείου Εξωτερικών φέρνει την εθνική στρατηγική για τον Απόδηµο Ελληνισµό.

Εθνική στρατηγική για τους Ελληνες του εξωτερικού

Ετσι λοιπόν µε το βλέµµα στραµµένο στην ενδυνάµωση των δεσµών µε την ελληνική διασπορά δηµιουργείται πλέον µία ενοποιηµένη στρατηγική για τους Ελληνες του εξωτερικού, ένα σχέδιο σε βάθος τριετίας, το οποίο ξεκίνησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, σε συνεργασία µε τον υπουργό, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οραµα αυτής της εθνικής στρατηγικής, που αναµένεται να τεθεί σε εφαρµογή από το 2024, είναι:
  •  Η ουσιαστική και αµφίδροµη επικοινωνία µε την ελληνική διασπορά.
  •  Η ενδυνάµωση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσµο.
  •  Η προώθηση, µέσω των οµογενών, σηµαντικών θεµάτων που απασχολούν τη χώρα µας. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, προτεραιότητα θα δοθεί στην ενίσχυση της ελληνοµάθειας. Με δεδοµένο το γεγονός ότι στο εξωτερικό ζουν Ελληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, άνθρωποι νέοι δηλαδή που µπορεί να µην έχουν στενούς δεσµούς µε την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα, θα δοθεί έµφαση στη διατήρηση των στοιχείων της ελληνικότητας µε την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, την παράδοση και τον πολιτισµό. Σε αυτό το πλαίσιο αναµένεται η επέκταση και ο εµπλουτισµός της ψηφιακής πλατφόρµας εκµάθησης της ελληνικής γλώσσας «staellinika». Πρόκειται για µία ψηφιακή πλατφόρµα διδασκαλίας µε σύγχρονες µεθόδους και εργαλεία µε ευρύ εκπαιδευτικό και διαδραστικό υλικό.

Προσέλκυση νέων οµογενών

Παράλληλα, θα ληφθούν εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων οµογενών µέσω ενίσχυσης προγραµµάτων υποτροφιών και προώθησης αγγλόφωνων προγραµµάτων ελληνικών ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σηµασία και στην επαναπροσέλκυση των Ελλήνων, που κατά την περίοδο της οικονοµικής κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό προκειµένου να βρουν καλύτερη δουλειά και υψηλότερους µισθούς.

Με τον επαναπατρισµό αυτών των ανθρώπων, που διαπρέπουν στις επιστήµες και στην αγορά της οικονοµίας, θα ενισχυθεί το δυναµικό της χώρας και θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις τους και οι δεξιότητες που ανέπτυξαν στο εξωτερικό προς όφελος της Ελλάδας.

Εξαιρετικά σηµαντικό επίσης είναι πως ανάµεσα στις δράσεις της νέας εθνικής στρατηγικής είναι ο µετασχηµατισµός των διαδικασιών προξενικών Αρχών µε στόχο την καλύτερη επικοινωνία µε τους Ελληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, καθώς και την ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη εξυπηρέτησή τους. Ο µετασχηµατισµός αυτός θα υλοποιηθεί µε την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, που θα οδηγήσει στη βελτίωση και την αναβάθµιση των παρεχόµενων υπηρεσιών που προσφέρουν οι ελληνικές προξενικές Αρχές ανά τον κόσµο. Παράλληλα, µε το δεδοµένο ότι οι δεσµοί των Ελλήνων της διασποράς είναι ιδιαίτερα στενοί, θα δοθεί έµφαση στην ενδυνάµωσή τους, αφού αποτελούν βασικό συνεκτικό παράγοντα µητροπολιτικού κέντρου - Οµογένειας.

Την ίδια στιγµή το υπουργείο Εξωτερικών σκοπεύει να αξιοποιήσει τον παράγοντα της διασποράς ως ένα «εργαλείο» ενίσχυσης σχέσεων µε άλλα κράτη, µέσω της σύναψης διµερών και τριµερών συµφωνιών, µε επίκεντρο τα ζητήµατα των Ελλήνων που ζουν µακριά από την πατρίδα τους. Ανάµεσα στους στρατηγικούς στόχους του εθνικού σχεδίου είναι και η αξιοποίηση δράσεων της πολιτιστικής διπλωµατίας για την προβολή και ανάδειξη του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών της Οµογένειας, καθώς και η προαγωγή του φιλελληνισµού ανά την υφήλιο, όπως επίσης και η προώθηση θεµάτων ελληνικού ενδιαφέροντος. Τέλος, αναµένεται να δηµιουργηθούν διυπουργικά πρωτόκολλα συνεργασίας µε συναρµόδια υ πουργεία και φορείς.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΗΡΑΣ, Υφυπουργός Εξωτερικών: Στόχος µας, η ενδυνάµωση των δεσµών

Η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε εξαρχής σε κεντρική προτεραιότητα τα θέµατα Απόδηµου Ελληνισµού, κάτι που αποτυπώθηκε µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στο γεγονός πως το πρώτο νοµοσχέδιο που έφερε προ ψήφιση στη Βουλή αφορούσε την άρση των περιορισµών στην ψήφο των αποδήµων.

Στο πλαίσιο αυτό -και σε πλήρη εναρµόνιση µε τη συγκεκριµένη κυβερνητική στόχευση- το υπουργείο Εξωτερικών καταρτίζει στρατηγικό σχέδιο τριετίας για τον Απόδηµο Ελληνισµό µε στόχο την ενδυνάµωση των δεσµών µε την ελληνική διασπορά.

Πλέον, θα έχουµε µία οριζόντια, συντεταγµένη πολιτική για τους Ελληνες του εξωτερικού, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση, µεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και ελληνοµάθειας µέσω σύγχρονων εργαλείων, σε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων οµογενών µέσω ενίσχυσης προγραµµάτων υποτροφιών και προώθησης αγγλόφωνων προγραµµάτων ελληνικών ακαδηµαϊκών ιδρυµάτων, στην προσέγγιση της νέας διασποράς (της αποκαλούµενης γενιάς του «brain drain»), στη διατήρηση και ενδυνάµωση των δεσµών µε τους εκκλησιαστικούς θεσµούς της Ορθοδοξίας και στην αναβάθµιση και περαιτέρω βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών από τις προξενικές Αρχές.

Μάλιστα, πριν από µερικές ηµέρες παρουσιάστηκε σε επιτυχηµένη ηµερίδα του υπουργείου το έργο «Μετασχηµατισµός ∆ιαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», µε το οποίο αξιοποιούµε τη σύγχρονη τεχνολογία για την ταχύτερη και αποτελεσµατικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού και το οποίο θα τεθεί σύντοµα σε παραγωγική λειτουργία.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής