Στην αυριανή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Δπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη.

«Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο αυριανό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας με καλή διάθεση συνεργασίας», είπε αρχική η Αριστοτελία Πελώνη υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν διαφωνίες αλλά -όπως είπε- αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε.

Μιλώντας για το περιέχομενο των συζητήσεων, η κ. Πελώνη σημείωσε ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα θετικής ατζέντας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Από ελληνικής πλευράς προσερχόμαστε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με πολύ καλή και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας. Ελπίζουμε ότι θα εμπεδώσει όλο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες και ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μας. Ένα ακόμα βήμα.

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, ταυτόχρονα είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας. Διαφωνίες υπάρχουν αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι διαφωνίες πρέπει να παράγουν διμερείς κρίσεις με μια γειτονική χώρα, και σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να είμαστε με το όπλο παρά πόδα ή σε μια οιονεί πολεμική κατάσταση και σε μια οριακή κατάσταση έντασης. Για αυτό θεωρώ ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί όλους τους τελευταίους μήνες ότι είναι ήδη μια σημαντική κατάσταση. Το λεω γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε συγκριτικά και ιστορικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα έλεγα ότι μοιάζουν με καρδιογράφημα και αυτή τη στιγμή είναι σε μια σταθερή φάση και ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί και να βελτιωθεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να επισκεφτεί ο κ. Ερντογάν τη Θράκη

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Δεν έχει προγραμματιστεί μια τέτοια επίσκεψη.

Αναφορικά με τις συμφωνίες που αναμένουν ότι θα προκύψουν από το αυριανό Συμβούλιο Συνεργασίας

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχουν συμφωνίες σε αρκετούς τομείς, τομείς που είχαν περιγραφεί και από τη θετική ατζέντα. Σε διάφορους τομείς που είναι επωφελείς και για τις δύο χώρες.

Ερωτηθείσα αν εκτιμά ότι η Χάγη είναι σχετικά κοντά

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ο δρόμος είναι δύσκολος και μακρύς, έχει σημασία ωστόσο να συζητάμε, να κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια, να υπάρχει ηρεμία και να προχωρήσουμε στη βελτίωση του κλίματος και των σχέσεων. Ας μην υποτιμούμε και τις συμφωνίες σε όλα τα επίπεδα, όλα βοηθούν να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό κλίμα και να διατηρηθεί αυτό και αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι ένα κεκτημένο.